Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu: ”Am belit-o” în problema refugiaților

cristoiu

Comisia Europeană a anunțat că România va primi 6351 de refugiați în mod obligatoriu. Declarația vine la doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis a spus clar că România nu va accepta o cotă obligatorie și, în niciun caz, mai mult de 1785 de refugiați. Același lucru l-a afirmat și premierul Victor Ponta.

Citește și: Planul la care se lucrează: Carmen Iohannis ar putea deveni ”Păpușa Carmen”

Tema cotei refugiaților e abordată și de Ion Cristoiu, care e de părere că președintele e pus într-o situație complicată de la Bruxelles.

” Discursul președintelui Comisiei Europene îl pune pe Klaus Iohannis într-o situație deosebit de complicată. Nu știu cine i-a vîrît în cap să fie atît de categoric și atît de exact în pronunțarea cifrei de 1785 de imigranți. Ar fi fost mult mai bine dacă păstra o anume ambiguitate în materie de cifră, pentru ca, la o adică s-o poată cîrmi. Rareș Bogdan cere demisia celor doi consilieri care l-au dezinformat pe Klaus Iohannis. Eu aș cere și demisia directorului SIE, MRU, care nu s-a dat peste cap să afle, din surse, ce i se pregătește României. După anunțarea cotei, consilierul Leonard Orban a continuat să bată cîmpii minimalizînd anunțul făcut de Comisia Europeană.

Citește și: Eleva violată din Vaslui, prima reacție după pozele nud cu ea

Nu cred că România își va putea permite să facă nazuri. Și nu numai pentru că Marile Puteri protectoare ne vor obliga să acceptăm cota, dar și pentru că atît Klaus Iohannis, cît și Victor Ponta, prin absența unei poziții clare față de chestiunea imigranților, n-au pregătit opinia publică pentru a o atitudine fermă a României.

Din acest punct de vedere, declarațiile de la Cotroceni și de la Palatul Victoria de respingere a cotei sînt pe deplin iresponsabile.”, scrie Cristoiu pentru evz.ro.

Citește și: Detalii ULUITOARE de la judecători: Cum făcea Alina Bica rost de bani când era șefă la DIICOT

Jurnalistul e de părere că România nu-și permite să refuze o cotă impusă de imigranți din motive lesne de înțeles.

” Dacă nu cedăm, se va porni împotriva noastră o campanie mediatică europeană de n-o să ne vedem. România nu e Ungaria sau Polonia, ca să-și permită a fi rebela Uniunii Europene într-un moment în care Marile Puteri, incapabile să gestioneze Criza, sînt în stare să ne impună refugiați cu tancurile. Așa cum scriam încă din 5 septembrie 2015 pe cristoiublog.ro, sub titlul Nimeni nu mișcă un deget în cazul Refugiaților pe care-i va primi România. Klaus Iohannis tace, iar Victor Ponta se hlizește. Președinția, Guvernul aveau obligația de a porni o campanie de lămurire și convingere a românilor în chestiunea imigranților.

Citește și: DEZVĂLUIRI Soția unui senator spune că acesta avea amantă cu 3 zile înainte de nuntă

Pozițiile tranșante ale Președinției, ale Guvernului în chestiunea imigranților complică enorm această mare chestiune care e Gestionarea politică a relației cu imigranții.

Dacă nu putem refuza numărul atribuit, căruia i se va adăuga un număr și mai mare, atunci să trecem de urgență la o schimbare de ton în chestiunea imigranților. Declarațiile privind refuzul cotei obligatorii și mai ales refuzul cotei propuse nu fac altceva decît să alimenteze antipatia românilor față de cei 7000 de imigranți pe care va trebui să-i primim și să le asigurăm nu numai o integrare fără cusur, dar și o atmosferă care să nu le dea posibilitatea de a ne acuza că ne purtăm urît cu ei.”, continuă jurnalistul.

Citește și: Verdict șocant al unui sociolog: Klaus Iohannis are probleme psihice

Cristoiu compară situația de acum cu cea din 1999, când Emil Constantinescu s-a aflat în fața unei situații asemănătoare cu cea de azi.

”Marile Puteri au impus României participarea la atacul NATO împotriva Serbiei. O decizie nepopulară în rîndul românilor. Cu toate acestea trebuie să recunosc – deși eu am fost un dușman al intervenției – că Emil Constantinescu și-a sacrificat capitalul politic de care dispunea pentru a susține intervenția.

Citește și: DEZVĂLUIRI incredibile despre Gabriel Oprea: A fost realizatorul programului Băsescu- Maior

Mult mai important, la nivelul clasei politice românești s-a realizat un consens în acest sens.

Dacă se tot vorbește de consens, de ce n-ar fi aplicat el la această Mare provocare care e Criza refugiaților.

Pe românește spus, am belit-o în chestiunea refugiaților!

Dar tot nouă ne revine datoria de a ieși cît de cît bine din această încercare.”, adaugă Cristoiu.

Citește și: Unde a dispărut Ruxandra Dragomir? Prietena Elenei Udrea dă cărțile pe față

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.