Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, DEZLĂNȚUIT: Iohannis, Orban și baronii locali se bucură de privilegiile pe care le-au avut Ceaușescu și alți lideri PCR

bzi.ro
cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu susține că actuala putere are privilegii în stare de urgență și compară facilitățile de care se bucură cu cele din vremea comunismului. Criza coronavirusului a evidenţiat mai mult ca niciodată că în România există o nomenclatură asemănătoare celei comuniste, afirmă jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu, susţinând că Iohannis, Orban şi baronii locali se bucură de privilegiile pe care le-au avut Ceauşescu şi alţi lideri PCR, conform Mediafax.

Citește și: PROTEST Presa din Timișoara, scrisoare DESCHISĂ către Iohannis și Orban și către Parlament privind JIGNIRLE aduse de primarul Nicolae Robu jurnaliștilor

Ion Cristoiu spune că dezvăluirile din presă, conform cărora liberalul Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava, a fost privilegiat la testarea pentru coronavirus, chemând noaptea şeful DSP să-i recolteze probe, confirmă o nouă realitate a ultimilor ani. Şi anume că inegalitatea socială nu este dată de bogăţia în bani, ci de privilegiile prin funcţii.

„Dezvăluirea de presă, sigur a presei care nu e miluită, în legătură cu baronul Flutur a confirmat o realitate postdecembristă, accentuată în ultima vreme, interesantă. În România posdecembristă, şi cu precădere în România ultimilor ani, s-a creat o inegalitate socială nu pe bază de bani. Cum spun şi politologii şi sociologii, inegalitatea socială în Occident este în materie de bani. Adică, unul are bani şi poate să facă orice. De exemplu, să facă teste când vrea, la orice oră, să fie dus cu elicopterul faţă de alţii, care sunt duşi pe jos sau cu bicicleta. Alţii nu beneficiază de aceste lucruri. În România, şi cazul Flutur, şi cazul Ludovic Orban au arătat o reîntoarcere la privilegiile nomenclaturii. În perioada ceauşistă, regimul comunist a adus o pătură de activişti, nomenclaturişti, funcţionari de partid şi de stat, care nu aveau privilegii prin bani, ci prin funcţie. Am scris undeva că atunci când a fost cazul Cernobîl şi s-a dat fiecărui cetăţean român câte o pastilă de iod, nomenclaturiştii au primit două sau trei”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu reaminteşte cazul premierului Orban care a petrecut perioada de carantină într-o vilă de protocol şi nu la el acasă, comparându-l cu predecesorul său comunist,Constantin Dăscălescu. În opinia sa, şi Ludovic Orban, şi Gheorghe Flutur fac parte dintr-o nouă nomenclatură, cea a democraţiei.

„Flutur, nu calitatea lui de om cu bani, dl Ludovic Orban nu în calitatea lui de om cu bani, proprietar, multimiliardar a avut acele privilegii, ci în calitate de nomenclaturist al democraţiei. Cazul cel mai clar e al lui Ludovic Orban. Ludovic Orban a petrecut perioada de carantină, nu acasă la el, pentru că nu avea palate ale lui, dar a petrecut asta într-o vilă de protocol a statului. Între el şi un membru CPEx şi premierul Dăscălescu dinainte de 89 nu e nicio diferenţă. Gospodăriei de partid i-a luat locul în ultima vreme RAAPPS-ul. Eşti premier, chiar dacă nu eşti foarte bogat, care iarăşi e foarte grav. Cel care e bogat, să zicem, poate să petreacă carantina într-un palat pentru că până la urmă se presupune că a muncit pentru acel palat. Dl Orban nu a muncit nimic. Dl Orban, Flutur şi alţi baroni locali şi centrali, nu numai ai PNL, ci şi ai PSD, ai celor două partide, ei de fapt au beneficiat şi beneficiază de privilegii ca nomenclaturişti”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că şi preşedintele Iohannis este un nomenclaturist al democraţiei, graţie privilegiilor de care se bucură ca şef al statului.

„Dl. Klaus Iohannis era tuns, frezat, de ce? Nu că ar fi avut el bani în aşa fel încât să fi plătit în aur un frizer. Nu, a avut bani în cadrul privilegiului. Dacă Nicolae Ceauşescu ar fi trăit şi ar fi fost în locul dlui Klaus Iohannis, mai mult ca sigur că şi el ar fi apărut tuns. De ce? Pentru că ar fi beneficiat, cum a beneficiat şi Klaus Iohannis, de privilegiile funcţiilor. Avem încă o dată, şi în cazul Klaus Iohannis, şi în cazul Ludovic Orban, şi în cazul Gheorghe Flutur, un exemplu uriaş de inegalitate socială, unică în felul ei în lume. Şi anume, inegalitate socială produsă de diferenţa dintre nomenclaturişti, funcţionari de partid, de stat, demnitari, preşedinţi, premieri... Un om simplu din România nu se poate duce acum la Sibiu. Dl. Klaus Iohannis se duce. De ce? Pentru că el e un privilegiat”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu punctează însă că acestea privilegii nu sunt folosite de demnitari în cadrul exercitării funcţiei, ci în viaţa personală, şi sunt plătite din bani publici.

„Sigur, demnitarii au şi ei nevoie la un moment dat să ajungă la o şedinţă sau la o locaţie cu mijloacele SPP. Dar, la noi, demnitarii folosesc, în frunte cu preşedintele, privilegiile de nomenclaturişti pentru viaţa lor personală. Ei, la ora actuală, nici nu au nevoie de bani, de averi, pentru că, la fel ca şi demnitarilor comunişti, li se pune la dispoziţie, de către stat, pe banii noştri. RAAPPS întreţine vilele alea, şi frizerii lui Klaus Iohannis, şi sepepiştii lui Ludovic Orban, şi vila în care a stat, din banii noştri, nu din banii lor. Deci, criza a evidenţiat mai mult ca niciodată că în România există o nomenclatură asemănătoare nomenclaturii comuniste care beneficiază de nişte privilegii de la stat, care sunt plătite până la urmă de noi, românii ceilalţi, prin taxe şi impozite”, a subliniat jurnalistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.