Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu îl avertizează pe Klaus Iohannis: 'E o urgenţă de interes naţional'

klaus iohannis lacrimi

Ion Cristoiu scrie un editorial fără menajamente în care îi atrage atenţia lui Klaus Iohannis în privinţa revenirii la alegerile locale în două tururi. Pe propriul blog, jurnalistul îl avertizează ăe şeful statului. "Klaus Iohannis în fața unei urgențe de interes național: Convocarea partidelor la consultări pentru revenirea la scrutinul în două tururi. Părerile mele despre Klaus Iohannis se ştiu. Am remarcat, printre altele, impresia stranie pe care ne-o transmit discursurile lui Klaus Iohannis: Că nu sînt făcute de el, ba mai mult, că nu sînt nici măcar, asumate.

Citeşte şi: Liberalii nu se lasă: Cum vor să forţeze schimbarea legii alegerilor locale / VIDEO

Că sînt texte date de altcineva ca să le citească, şi el se străduie, cu o hărnicie de Cristian Buşoi în campanie pentru Primăria Bucureştiului, să le citească artistic, cu intonaţii de actor pe Scena Căminului Cultural. Ca exemplu de neimplicare am dat faptul că Preşedintele stă cu braţele încrucişate în faţa cele mai mari probleme a Actualităţii româneşti: Necesitatea istorică, de interes naţional, ca alegerile pentru primari să se desfăşoare în două tururi.

Citeşte şi: Noi deconspirări de agenţi secreți: Cine face dezvăluiri şi cine e ţinta

Am adus două argumente cruciale pentru revenirea la două tururi:

1) Ar fi singura posibilitate de a scoate din fruntea localităţilor personaje pe care numeroasele mandate de pînă acum le-au făcut identice cu corupţia şi scleroza.

2) Ar fi o şansă pentru partidele mici şi cele nou înfiinţate de a da năvală pe o scenă plitică încremenită de ani întregi în aceeaşi structură deja osificată.

Citeşte şi: Miliardarul care a ajuns la capătul puterilor după gratii: 'Mă pot şi împuşca'

Celor două argumente le mai adaug cîteva:

1) Primarul ales ar întruchipa voinţa unei mari părţi a electoratului şi mai ales voinţa mai multor electorate şi nu doar a unuia singur, şi acela redus.

2) Alegerea într-un singur tur reduce scrutinul local la un exerciţiu de rutină", spune jurnalistul.

Cristoiu nu se opreşte aici. Ştie cum vor fi alegerile în două tururi. "Dacă sînt două tururi, perioada dintre ele va fi una de maximă febrilitate electorală, lucru care va spori participarea cetăţenilor. În actuale condiţii, alegerea în două tururi poate fi promovată doar prin Ordonanţă de Urgenţă. Dificultatea, uriaşa dificultate în promovarea unei Ordonanţe de urgenţă, stă în faptul că măsura a fost cerută de unul dintre competitori – PNL – şi nu oricum, ci disperat că pierde localele.

Citeşte şi: Raed Arafat îi răspunde dur unui fost ministru: 'Visează când spune asta'

Printre alte efecte dezastruoase ale propunerii lansate de PNL se număra şi acesta:

A dat o lovitură mortală posibilităţii de a se reveni la două tururi.

Tembelism pur şi simplu? Disperare de guguştiuci? Pe drept cuvînt, Dacian Cioloş a refuzat să dea o Ordonanţă de Urgenţă. A justificat asta prin faptul că Guvernul e tehnocrat. Şi dacă era politic Guvernul, Ordonanţa nu s-ar fi putut da.

Şi dintr-un simplu motiv: Alegerea într-un singur tur a fost rezultatul unui acord politic între principalii competitori: PNL şi PSD. La un an de la acest Acord, unul dintre competitori, PNL se trezeşte şi denunţă Acordul cerînd lui Dacian Cioloş să scoată castanele din focul în care le-a vîrît chiar PNL. Pe drept cuvînt, celălalt competitor – PSD – a devenit suspicios. Şi totuşi Ordonanţa de urgenţă poate fi dată.

Citeşte şi: Europa e în pragul unui RĂZBOI între state: Anunțul ȘOCANT al unui premier din UE

În ce condiţii? În condiţiile încheierii unui nou Acord politic între partide. Altfel spus, PNL, PSD, UNPR, UDMR, MP să fie de acord ca Guvernul să dea o Ordonanţă de Urgenţă. Realizarea acestui Acord cade în sarcina exclusivă a lui Klaus Iohannis. Acesta trebuie să convoace partidele politice la consultare la Cotroceni pentru a le convinge, în numele interesului naţional să încheie un Acord politic privind revenirea la două tururi. Pe baza acestui Acord, Guvernul dă Ordonanţă de Urgenţă. N-o va contesta nimeni la CCR, fireşte. Şi dacă PSD nu e de acord? E posibil şi aşa ceva. Da, dar atunci PSD-ul va pierde, din punct de vedere electoral", a încheiat Cristoiu.

Citește și: ”Teroristul” care a intrat cu mașina în gardul Guvernului este jurnalist: Detalii despre gestul său

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.