DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ion Cristoiu le dă sfaturi politicienilor: Ar trebui făcută o legislaţie electorală pentru situaţiile de criză. Mulți oameni se tem

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu susţine elaborarea unei legislaţii electorale pentru situaţii de criză şi afirmă că nu suntem pregătiţi pentru votul electronic şi/sau prin corespondenţă deoarece ar reaprinde disputele privind fraudarea alegerilor, anunță MEDIAFAX.

Alegerile locale din 27 septembrie reprezintă o premieră pentru România deoarece procesul de votare va avea loc în condiţii de pandemie, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, ceea ce ar putea descuraja prezenţa la urne, iar votul electronic sau prin corespondenţă ca soluţie alternativă nu este reglementat pentru acest tip de scrutin.

Citește și: Doctorul Monica Pop a răbufnit: Nu-i credeți pe fățarnici! Neagă public existența Covid, dar dau repede din coate pentru a face rost de medicamente .

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după alegerile din 27 septembrie, Parlamentul ar trebui să elaboreze o legislaţie, inclusiv electorală, pentru situaţii de criză, care să creeze condiţii pentru exercitarea dreptului democratic de a alege, pe de o parte, iar pe de alta, pentru asigurarea măsurilor de protecţie sanitară.

„Pandemia a arătat că oricând pot fi surprize de proporţii, chiar şi mondiale, şi de regulă aceste surprize ne găsesc nepregătiţi. Într-adevăr, cred că ar trebui făcută o legislaţie, inclusiv electorală, pentru situaţiile de criză. Această legislaţie trebuie elaborată însă de Parlament, cu seriozitate. Acum avem de-a face cu improvizaţie. Avem o legislaţie făcută pe picior în funcţie de împrejurări. Ar trebui făcută o lege, cu seriozitate, care ar trebui să ia în calcul două lucruri: pe de o parte, exercitarea dreptului democratic, deci crearea condiţilor pentru ca oamenii să vină la vot. Poate să fie o mare problemă că ei se tem să vină, şi pe de altă parte crearea condiţiiilor de protecţie sanitară”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susţine chiar ca şcolile să nu mai găzduiască secţii de votare, iar acestea să fie mutate în corturi sau structuri modulare după modelul spitalelor COVID.

„La ora actuală, legea nu reglementează mai ales partea dreptului de a veni la vot. Pentru că poate mulţi oameni se sperie să vină. Ar trebui ca în legea făcută temeinic să se respecte măsurile de protecţie sanitară, să se prevadă măsuri inclusiv materiale, poate schimbarea locaţiilor în materie de votare. Şcolile sunt vechi, poate facem nişte corturi cum s-au făcut la spitalele COVID-19 în care să fie create toate condiţiile şi atunci sigur am putea vorbi despre păstrarea democraţiei şi în condiţii de pandemie”, a subliniat publicistul.

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfăşura în 18.783 secţii de votare, majoritatea fiind organizate în instituţii de învăţământ - grădiniţe. şcoli, licee- motiv pentru care timp de trei zile (25, 28, şi 29 septembrie) cursurile vor fi mutate pe online, conform anunţului ministrului Educaţiei, Monica Anisie.

Citește și: Traian Băsescu, atac la Gabriela Firea: Cineva încerca să prezinte Podul Ciurel ca pe o mare realizare, iar podul nu-i terminat

Deşi există alternativa votului electronic sau prin corespondenţă, acesta din urmă nu este reglementat prin lege pentru alegerile locale, ci pentru parlamentare şi prezidenţiale şi doar pentru românii din diaspora. În plus, Ion Cristoiu crede că nu suntem pregătiţi pentru o astfel de formulă de vot.

„Perioada postdecembristă a fost animate întotdeauna de teama fraudei electorale. Nu cred că suntem pregătiţi pentru schimbarea formulei de vot, nu pentru că nu s-ar putea face tehnic ci pentru că s-ar relua tema fraudelor. În formula de acum, tema a dispărut. Vă imaginaţi că dacă s-ar introduce votul prin corespondenţă şi /sau votul electronic ar începe şi partidele mici, şi cei care vor pierde alegerile că nu-i bine, că s-a fraudat, că Poşta a trecut de partea Puterii, internetul este de partea Opoziţiei. Deci nu cred că, deocamdată, avem create posibilităţile. Sigur, poate să fie o condiţie şi anume ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei legi care să prevadă votul prin poştă sau votul electronic. Atunci nimeni nu ar mai invoca frauda electorală”, a explicat publicistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.