Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu, topul neroziilor spuse/făcute cu ochii larg deschişi: Raed Arafat, în fruntea clasamentului

cristoiu

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că dreptul democratic de a te îndoi de măsurile luate de autorităţi în criza coronavirusului este contracarat de guvernanţi printr-o campanie de coloratură stalinistă. Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro.

“România a trecut, ca de altfel toate ţările democratice din Europa şi din lume printr-o situaţie pe care de 30 de ani, de cînd în Piaţa Universităţii se striga Libertate te iubim/ Ori învingem ori murim, nu ne-am fi imaginat nici în coşmarurile noastre că o vom trăi vreodată:

Drepturile şi Libertăţile fundamentale ale Omului, cele din cauza cărora a căzut Comunismul, graţie coşului trei al Acordului semnat şi de ţările socialiste în frunte cu URSS, la Helsinki în 1975, au fost anulate de regimuri democratice şi nu oricum, ci mergînd pînă la arestarea la domiciliu timp de două luni.

Încălcarea fără precedent a drepturilor omului, fără precedent deoarece nici regimul hitlerist, nici regimul stalinist, n-au îndrăznit să interzică ieşirea din case a cetăţenilor, a fost făcută în numele Pericolului întruchipat de Coronavirus.

Starea de alertă stârneşte revoltă: Turiştii au voie să doarmă doar în cort, pentru că hotelurile nu au voie să-i cazeze

La o privire mai atentă vom descoperi în justificarea arestării la domiciliu străvechiul argument al tuturor dictaturilor:

Statul ştie mai bine decît tu, cetăţean matur, ce e mai bine pentru tine. Pentru tine e mai bine să nu ieşi din casă. Pentru a-ţi face acest bine, îţi interzicem să ieşi din casă. Pe vremea colectivizării agriculturii, ţăranii mijlocaşi, îndărătnici, refuzau să se înscrie în GAC. Ce făcea atunci statul comunist? Îi înscria cu forţa. Pe ce motiv? Ţăranii mijlocaşi, spre deosebire de cei săraci, nu ştiau cît de bine e să fii membru GAC. Pentru binele lor, de care ei nu erau conştienţi, pentru că nu se născuseră revoluţionari, precum ţăranii săraci, ţăranii mijlocaşi erau înscrişi cu forţa în GAC.

Aşa şi cu pericolul de infectare.

Cetăţeanul matur a fost ţinut în casă pentru binele lui, bine de care, evident, cetăţeanul matur nu era conştient. Şi deoarece în inconştienţa sa, cetăţeanul matur putea să-şi piardă viaţa ieşind din casă, statul zis şi democratic a intervenit şi l-a salvat luîndu-i dreptul fundamental de a circula liber.

Atît în timpul Stării de urgenţă, cît şi după aceea, în România, ca de altfel în toate ţările lumii, s-au găsit cetăţeni care s-au întrebat, în public, desigur, convinşi că măcar libertatea de a deschide gura le-a mai rămas, dacă nu cumva pericolul n-a fost atît de mare încît să justifice o situaţie unică în Istoria omenirii:

Atenție! ANAF modifică iar declarația unică - ce trebuie să știe contribuabilii

Milioane de oameni au fost închişi în case de către Stat.

Dreptul de pune întrebări, dreptul de a te îndoi de adevărurile oficiale, ba chiar şi de adevărurile eterne, e un drept cîştigat de omul modern începînd cu Revoluţia franceză. Prin urmare e mai mult decît normal ca şi la noi să apară cetăţeni care să se întrebe dacă nu cumva Klaus Iohannis a exagerat pericolul Coronavirus printr-o manipulare de proporţii ca să se joace niţel de a dictatura. S-au numărat printre aceştia şi cetăţeni care au pus la îndoială chiar existenţa unui Coronavirus. Nimic surprinzător. Au fost milioane de oameni care n-au crezut că Hitler a murit şi milioane de oameni care au crezut şi mai cred că aselenizarea n-a avut loc. Măreţia democraţiei tocmai în asta constă, în asigurarea dreptului constituţional de a spune ce-ţi trece prin cap, inclusiv fantasmagorii. Împotriva celor care cred şi afirmă public că pericolul Coronavirus nu justifica încălcarea fără precedent a drepturilor omului s-a declanşat în ultimul timp o campanie de netă coloratură stalinistă. Toţi cei care se îndoiesc de adevărurile oficiale, cultivate insistent de Presa miluită, sînt denunţaţi ca trădători de ţară, ca acţionînd la comanda unor puteri străine, într-un cuvînt ca duşmani ai poporului. Opiniile lor nu sînt simple opinii, nu sînt nici măcar fantasmagorii care nu merită mai mult de un surîs ironic. Opiniile lor sînt parte a unui Plan diabolic de destabilizare a ţării. Opiniilor lor sînt rezultatul unui complot împotriva Patriei. Din puzderia de ieşiri publice împotriva celor care nu sînt de acord, cu temenele, că Klaus Iohannis e posesorul Adevărului Absolut şi Ludovic Orban e profetul lui, am desprins cîteva pe care le-am aşezat într-un top al neroziilor spuse cu ochii larg deschişi:

1. Raed Arafat, marţi, 19 mai 2020, seara la TVR 1, în emisiunea „România9”, moderată de Ionuţ Cristache:

„Acum uităm de unde am pornit şi începem să arătăm cu degetul, să facem băşcălie. În spate sînt grupuri organizate care fac asta.

Serviciile depistează, văd. Acolo unde este posibil să limiteze dacă sunt troli, dacă sunt atacuri de undeva. Asta e o parte din activitatea lor. Nu sunt în legătură directă cu ei, dar dacă văd de undeva că sunt atacuri, trebuie să ne protejeze. Nu întotdeauna se va reuşi. Nu suntem într-o epocă, în care să închizi site-uri. (…) Sunt site-uri care sunt create pentru aşa ceva, pentru a dezinforma”

2. Ludovic Orban, luni, 18 mai 2020, în emisiunea „Dosar de politician” de la B1 Tv, moderată de Silviu Mănăstire:

„Această dezbatere este o dezbatere care durează de mult şi care, de fapt, face parte din apanajul unui tip de propagandă, care nu se găseşte numai în România şi se găseşte în toate ţările democratice din Uniunea Europeană şi care, evident, cel mai probabil toată propaganda asta anarhistă, toată propaganda asta împotriva guvernelor şi a măsurilor care au fost luate de guvernele europene pentru a limita răspândirea virusului, are nişte laboratoare care în mod cert se întîlnesc în afara României şi că foarte multe din aceste false teme care sunt lansate public îşi au izvorul acolo.”

3. Klaus Iohannis, marţi, 19 mai 2020, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferinţe de presă:

„Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconştienţă, alţii din rea-voinţă, dezinformări şi propagă tot soiul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rîndul cetăţenilor.

Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectînd solidaritatea şi responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă.”

4. Adrian Streinu-Cercel , marţi, 19 mai 2020, în emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3:

„Avem două componente importante – prima e legată de virus: este un microorganism nou în natură, el a apărut în urmă cu cîteva luni de zile, a ajuns să-şi facă stadiile evolutive, exact ca un copil mic - e născut, începe să crească, se şcolarizează, adică îşi creşte virulenţa şi agresivitatea şi începe să atace, devine rebel.

În momentul în care devine rebel are nişte momente de cumpănă, exact cum este şi omul în viaţă. În aceste momente de cumpănă intervin autorităţile de sănătate publică. Aceste măsuri îl opresc pentru o anumită perioadă de timp, dar el şi-a căpătat şi virulenţă şi agresivitate.

Cînd începi să te relaxezi trebuie să iei în calcul că acest virus nu stă degeaba. Şi unde va ataca? Exact pe unde se duce omul şi se plimbă””.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.