Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Cristoiu TOACĂ conducerea PSD: Care e DIFERENȚA dintre CPN-ul lui Marcel Ciolacu și CEX-ul lui Liviu Dragnea?

2.bp.blogspot.com
ion cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deși PSD a trecut printr-un congres, iar noua conducere aleasă pe bază de moțiune proclama reabilitarea democrației interne, lucrurile nu s-au schimbat deloc. Întocmirea și aprobarea listelor de candidați pentru alegerile parlamentare depind tot de voința șefului.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Puține sunt comentariile mele de pe vremea PSD-ului condus de Liviu Dragnea în care să nu-mi fi exprimat nedumerirea, dacă nu chiar stupefacția, la unanimitatea cu care erau luate de Comitetul Executiv Național al partidului deciziile cele mai năstrușnice, încolțite și înflorite exclusiv în capul președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Scandalul Puciului anti-Dragnea din PSD, din septembrie 2018, a avut drept izvor acuzația că președintele partidului ia decizii de unul singur. În replică, într-un interviu acordat lui Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, Liviu Dragnea a declarat:

„Eu știu că avem un Birou Permanent Național, un Comitet Executiv Național, sigur, și Congresul partidului. Nu există nicio decizie, absolut niciuna, cu excepția propunerii doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru imediat după alegeri, în care toate lucrurile să nu se fi discutat”.

Comentând situația, scriam pe cristoiublog.ro în 12 septembrie 2012 sub titlul Gabriela Firea a greșit partidul și țara:

„Din păcate Liviu Dragnea și nu Gabriela Firea are dreptate. Toate deciziile au fost luate în CExN. Că acest CExN, alcătuit teoretic din fruntașii PSD, a votat în unanimitate, cu ochii închiși, debarcarea a două guverne PSD, din simplul motiv că premierii nu i-au mai plăcut lui Liviu Dragnea, e o altă poveste. Una ținând de intrarea în politică nu din dorința de a face ceva pentru români, ci pentru a te căpătui. Teoretic, deciziile lui Liviu Dragnea au fost supuse dezbaterii și votului într-unul din cele mai importante foruri de conducere colectivă ale PSD. Poate să spună cineva că Liviu Dragnea decide de unul singur?”.

Deoarece sesizasem că în postdecembrism partidele politice mimează democrația internă, reluam în comentariu una dintre obsesiile mele de 30 de ani în privința asemănării dintre PCR și partidele de azi în materie de autoritatea absolută a șefului. Locul secretarului general al partidului a fost luat de președintele de partid:

„Gabriela Firea a greșit țara, pentru că absența democrației interne e o realitate a tuturor partidelor noastre postdecembriste. În numeroase rânduri din 1990 încoace am denunțat asemănarea partidelor politice postdecembriste cu etern răposatul PCR. Am arătat că, la fel ca în PCR, în partidele postdecembriste, nu există dezbatere minim democratică, nu se respectă Statutul, deciziile sunt luate în cercul restrâns al Șefului și votate apoi cu ochii închiși de toți membrii forurilor colective, forurile de conducere colectivă sunt lipsite de orice putere, liderii, ajunși în fruntea partidelor pe căi obscure, deseori prin intervenția Serviciilor secrete, conduc partidul în chip dictatorial, slujiți de ceilalți lideri cu o slugărnicie dezarmantă.

Cum să pui problema democratizării deciziilor în PSD, când în PNL, partid de Opoziție, pretins adversar al PSD, parvenit la postura de Șef, Ludovic Orban face ce vrea cu liderii partidului, cu forurile colective. Asta până când altcineva îi va lua locul. Nu în urma unui proces democratic, ci în urma unor lucrături mafiote.

România e țara partidelor ca găști mafiote.

Din acest punct de vedere, Gabriela Firea a greșit nu numai partidul, dar și țara”.

În 22 august 2020, PSD a avut un Congres extraordinar de alegere a noii conduceri. Echipa condusă de Marcel Ciolacu a fost aleasă în premieră la PSD pe baza listei pe Moțiune. A câștigat lista care a prezentat Moțiunea Reconstrucția PSD – o viziune de stânga pentru un partid european.

Potrivit Moțiunii, despre care am scris la vremea respectivă mai mult decât au vorbit chiar cei de pe listă (mulți dintre ei nici n-o citiseră, deși pe baza ei cereau votul), PSD intra în zona Revoluției interne. Tot ceea ce fusese trecut Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă era lăsat în urmă, aruncat la coș. PSD se schimba din temelii. Și una dintre schimbările de esență consta în reabilitarea democrației interne din partid prin conferirea de puteri de decizie organismelor de conducere colectivă astfel încât deciziile să nu mai fie simple aprobări slugarnice ale deciziilor luate de Șef. Sub acest semn Moțiunea propunea înlocuirea fostului CExN, în care toate hachițele lui Liviu Dragnea fuseseră votate în unanimitate, cu ditamai Consiliul Politic Național. Noul Organism urma să stea alături de Biroul Politic Național în luarea deciziilor în chip democratic, altfel decât prin unanimități ivite din ascultarea Șefului. Nu de alta, dar acum șef era Marcel Ciolacu și nu Liviu Dragnea. Iată ce spunea Moțiunea despre cele două organisme:

„Schimbare de leadership:

1. Reconstrucţia forului decizional executiv – Deciziile majore ale partidului care trebuie luate În intervalul dintre două congrese vor fi stabilite în cadrul CPN, din care vor face parte preşedinţii organizaţiilor judeţene, dar şi preşedinţii de consilii judeţene şi primari, întrucât aceştia au legitimitate populară şi sunt în contact direct cu alegătorii, fiind deci în măsură să fundamenteze deciziile partidului pe baza asteptărilor reale ale cetăţenilor.

2. Reconstrucția Biroului Permanent National – BPN va duce la îndeplinire deciziile CPN şi va lua hotărâri privind problemele curente ale partidului. BPN va fi compus dintr-o echipă de oameni integri şi profesionişti, cu experienţă profesională şi politică, care să se bucure de susţinerea unor largi comunităţi sau categorii sociale”.

Carevasăzică, PSD are un nou organism de conducere colectivă. Unul care, spre deosebire de răposatul, va fi un forum de dezbatere și vot democratic.

A venit momentul alcătuirii listelor electorale.

De 30 de ani acest moment e în partidele politice – inclusiv în PSD – cel în care se vede cine e Nenea, cine e Șeful. Pentru că de Șef depinde prezența pe liste. Ești certat cu Șeful? Te-ai lins pe bot de un loc pe liste. Ești din gașca șefului? Ai loc eligibil.

Așa s-a întîmplat, de exemplu, că Adriana Săftoiu, una dintre cele mai valoroase personalități politice din ultimul timp, nu e pe listele PNL.

De ce? S-a luat în gură cu Ludovic Orban. E însă pe listă Monica Anisie. De ce? E în grațiile Șefului.

La fel s-a întâmplat și în PSD.

În plină Revoluție a partidului listele au fost alcătuite de noul șef, Marcel Ciolacu. Acesta i-a scos pe toți cei care riscau să-i pună în umbră șefia: Șerban Nicolae, Iulian Iancu, Liviu Pleșoianu, Marian Oprișan, Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Liviu Pop. Au fost preferați inși fără nici o legătură cu PSD, precum Alexandru Rafila. De ce? Alexandru Rafila e o nulitate din punct de vedere politic. O fi specialist în domeniul lui, dar în materie de politică e sub nivelul unui lipitor de afișe. Ca să nu mai spun că de o săptămână și ceva Alexandru Rafila se scuză pe toate site-urile TeFeListe, pentru că a acceptat să fie pe listele PSD.

Listele PSD numără nu mai puțin de cinci medici, fără nicio legătură nu numai cu PSD, dar și cu politica.

Juri că PSD are de gând să-și facă Secție de Terapie Intensivă. Eminenți în domeniul lor de activitate, ei n-au pic de personalitate în politică.

Îl vedeți pe rectorul de la UMF Târgu Mureș punând-o la punct în public pe Cosette Chichirău, cum a făcut Șerban Nicolae?

Tocmai de aia au fost preferați unor PSD-iști aflați în prima linie a luptei cu PNL și cu Klaus Iohannis: Șerban Nicolae, Șerban Nicolae, Iulian Iancu, Liviu Pleșoianu, Marian Oprișan, Viorica Dăncilă. Aceștia au personalitate și prin asta poziții proprii.

Cum să fie Marcel Ciolacu Șeful când Șerban Nicolae și ceilalți puteau să-l contrazică în măreția deciziilor sale?

Îl vor contrazice Alexandru Rafila și ceilalți doctori? Îl va contrazice fiul lui Cristian Popescu Piedone? Potrivit Statutului lista trebuie aprobată de Consiliul Politic Național, organismul care a luat loc mult hulitului Comitet Executiv Național. Marți, 20 octombrie 2020 Consiliul Politic Național s-a întrunit pentru a dezbate și vota listele de candidați. Ați auzit să denunțe cineva în ședință aberația de a impune pe lista PSD Suceava pe Vlad Popescu de la București, fiul lui Cristian Popescu Piedone? Ați auzit cumva de vreo bombăneala față de prezența pe liste a unor neica nimeni în PSD în detrimentul Vioricăi Dăncilă, care a fost premier și președinte al PSD? Ați auzit cumva de vreun vot altfel decât în unanimitate a unei liste pe care se află, de exemplu, Leonard Azamfirei? Păi cum să voteze cineva contra câtă vreme Marcel Ciolacu declara luni, 19 octombrie 2020, la o conferință de presă: „Listele finale se vor vota mâine în cadrul Comitetului Politic Naţional. Am avut o discuţie cu domnul Gliga şi domnul profesor Leonard Azamfirei (rectorul UMF Târgu Mureş - n.r.) va candida pe locul 1 la Senat. Urmează ca mâine să luăm deciziile”.

Unde e Consiliul Politic Național? s-au întrebat naivii văzând că lista înaintată de Organizația Județeană Vrancea a fost respinsă pe motiv că Șefului nu-i place de Marian Oprișan? Cum unde? Consiliul a votat în unanimitate respingerea listei.

A votat ce-a vrut Marcel Ciolacu.

E vreo diferență între Consiliul Politic Național al lui Marcel Ciolacu și Comitetul Executiv Național al lui Liviu Dragnea?”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.