Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis nu, Iliescu da - Fostul președintele transmite un mesaj după moartea sopranei Mariana Nicolesco și a academicianului Eugen Simion

libertatea.ro
ion iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu (92 de ani) transmite un mesaj după moartea a doua mari personalități ale culturii românești - soprana Mariana Nicolesco și academicianul Eugen Simion. Mesajul lui Iliescu vine în contextul în care președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, nu a reacționat la cele două evenimente nedorite.

România este mai săracă acum, după dispariție sopranei Mariana Nicolesco și a academicianului Eugen Simion. Oameni pe care i-am cunoscut, cu care am avut relații privilegiate, și a căror contribuție la promovarea culturii și identității României în lume a fost neprețuită.

Opera lor este una solidă și un exemplu de implicare în viața cetății, cu altruism și fără să aștepte recompense. Fiecare în felul său a fost un constructor, creator de școală. Moștenirea lor va continua să dăinuiască prin generozitatea cu care au transmis cunoștințele generațiilor ce vin în urma lor. Asta este esența patriotismului și a iubirii față de aproape.

Transmit regretele mele pentru pierderea grea suferită lui Radu Varia, și familiei Marianei Nicolesco, precum și familiei și celor apropiați lui Eugen Simion.

Dumnezei să-i odihnească în pace!”, scrie Ion Iliescu pe blog.

Celebra soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.  Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, judeţul Giurgiu. Potrivit Ministerului Culturii, personalitate aparte, a reușit să abordeze un repertoriu de la baroc la contemporan, datorită genialităţii despre care menţionau și articolele vremii. Conform unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen, Haricleea Darclée și Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului La scala din Milano.

Mariana Nicolesco a fost Președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3000 de tineri artiști din România și din străinătate. Anul acesta a reușit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclée. Totodată, în 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române. A primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce (2008) și este Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene (2004). Guvernul Franței i-a acordat titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor (2000).

Academicianul Eugen Simion a murit, marți, la vârsta de 89 de ani. Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, a fost critic și istoric literar. Eugen Simion a fost un critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar și era membru titular al Academiei Române. De altfel, el a condus în calitate de președinte Academia Română în perioada 1998 - 2006. Eugen Simion s-a născut în Chiojdeanca, județul Prahova, și s-a stins la Spitalul elias, unde era internat din cauza unor probleme medicale.

Academicianul avea 89 de ani, împliniți în 25 mai. Simion a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce. Era Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. În 2006 și-a încheiat mandatul de președinte al Academiei Române, iar acum era președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.