Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Iliescu n-a fost un comunist autentic. A fost un oportunist pur și simplu

iliescu

Evenimentul Zilei:

4000 de persoane fizice au sărit în sus (ca la un semn, deh, semnul Șefului!) și au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste... Chiar dacă după decembrie 1989, Ion Iliescu a acceptat, de dragul bunăstării sale de nomenclaturist al democrației, instalarea capitalismului sălbatic în România, faptul că n-a denunțat comunismul, cel care se identifică cu tinerețea sa, cu tatăl său, închis în lagărul de la Tîrgu Jiu pentru credința sa, îl mai păstrau în stima de care trebuie să se bucure cei care nu-și schimbă convingerile cu una cu două. Congresul PSD ne-a dezvăluit însă un oportunist pînă la nivelul unei rîme. Un adevărat bărbat ar fi plecat din sală la îndemnul șmecherului de Liviu Dragnea. Ion Iliescu nu numai c-a rămas, dar mai mult, a mers la tribună și a ținut un discurs în care n-a suflat o vorbă despre momentul de reculegere. Cu ceva timp în urmă, scriind despre primii ani postdecemriști, observam că Ion Iliescu ar fi fost obligat, dacă ar fi fost un comunist autentic, să nu fie de acord cu instalarea capitalismului sălbatic în România sau, dacă n-ar fi putut, să demisioneze din funcția de președinte. Ion Iliescu a rămas a la Cotroceni unde a patronat toate abuzurile capitalismului sălbatic din primii ani ai tranziției românești. La fel cum a rămas activist al PCR, patronînd prin funcție, abuzurile și crimele primilor ani ai stalinismului românesc. Mă miram atunci că Ion Iliescu n-a fost un comunist autentic. Acum, după Congresul PSD, nu mă mai mir. Ion Iliescu n-a fost niciodată un comunist autentic. A fost un oportunist pur și simplu!

Ziarul Financiar:

După ce a înecat în petrol arab revoluţia şistului din SUA, Arabia Saudită atacă acum dominaţia Rusiei pe piaţa est-europeană a ţiţeiului, iar Polonia, cea mai mare economie din regiune, o sprijină. Oricât de ieftin ar fi acum petrolul rusesc, saudiţii le-au promis polonezilor petrol şi mai ieftin. „Suntem interesaţi să rafinăm orice petrol, fie că este saudit, fie că este iranian. Diversificare înseamnă siguranţă mai mare“, a declarat Pawel Olechnowicz, CEO-ul Lotos, a doua companie de rafinare ca mărime din Polonia. Aceste cuvinte le dau fiori directorilor producătorilor ruşi de petrol. Zeci de ani ei au dominat piaţa est-europeană. Acum Polonia se luptă să-şi reducă la toate nivelurile dependenţa de Rusia.  Săptămâna trecută, Igor Secin, şeful Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, s-a plâns că Arabia Saudită a început deja să aprovizioneze cu petrol piaţa poloneză. Aceasta înseamnă că, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să redea Rusiei, prin implicarea în conflictul din Siria (o ţară care nu este lipsită de im­portanţă strategică în războiul internaţional al petrolului), imaginea de jucător geopolitic de top, Arabia Saudită atacă Rusia practic în curtea din spatele casei, după cum scrie Bloomberg. De altfel, mai multe companii de rafinare din Europa, de la Shell la Total, îşi reduc achiziţiile de petrol rusesc în favoarea celui saudit, notează Reuters. Zilele trecute, ministrul rus al energiei Alexander Novak a descris instrarea Arabiei Saudite pe pieţele europene drept „cea mai dură competiţie“.

RFI:

Ambasadorul Franţei în Israel a fost convocat la ministerul israelian de externe. Motivul acestei convocări : presupusa propunere a Parisului de a desfăşura observatori internaţionali pe esplanada moscheilor aflată în partea de est a Ierusalimului. Ideea franceză – venită în contextul în care violenţele israeliano-palestiniene se multiplică de la o zi la alta - urmează să fie examinată sub formă de declaraţie la ONU joi 22 octombrie. Cum era previzibil, israelienii s-au declarat « opuşi de o manieră hotărâtă » acestei ideei.Premierul Beniamin Netaniahu şi-a făcut publică opoziţia încă de duminică : « Israelul respinge propunerea franceză la Consiliul de securitate ». Mesajul i-a fost repetat luni ambasadorului francez în Israel cu toate că Parisul a refuzat să confirme că este la originea ideeii. Discuţia cu Patrick Maisonnave a fost « francă » spune purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de externe în timp ce la Quai d’Orsay – unde se află şefia diplomaţiei franceze – se spune că « în cursul acestei întâlniri s-au evocat şi iniţiative menite să calmeze tensiunile şi să favorizeze relansarea negocierilor de pace ».Esplanada moscheilor este locul în care se cristalizează actualele tensiuni israeliano-palestiniene. Considerat drept al treilea loc sfânt al islamului, locul este cel mai venerat de iudaici. Reguli foarte stricte le permit evreilor şi turiştilor să meargă acolo în anumite ore ale zilei dar le interzice să se roage în acest loc. Potrivit guvernului de la Ierusalim, 12 mii de evrei – de cele mai multe ori naţionalişti sau ultrareligioşi - au mers acolo anul trecut. Palestinienii acuză Israelul că vrea să modifice această situaţie, ceeace premierul Netaniahu a negat dintotdeauna. Ideea unei prezenţe internaţionale acolo se înscrie pe lista timidelor iniţiative diplomatice luate de unii şi de alţii pentru a pune capăt violenţelor care îndoliază Israelul şi Teritoriile palestiniene de mai bine de două săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.