Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Iliescu, noi mărturii despre evenimentele controversate ale anului 1990 - VIDEO

ion iliescu

La 25 de ani de la marea manifestaţie din 28 ianuarie 1990, organizată de partidele istorice, fostul preşedintele Ion Iliescu a acordat un interviu în care a vorbit despre începuturile democraţiei post-comuniste din România. Iliescu vorbeşte, printre altele, despre manifestaţiile din Piaţa Universităţii, mineriade, interzicea intrării în ţară a Regelui Mihai, punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi partidele istorice.

Când FSN a decis să se transforme în partid politic, balanţa politică a fost dezechilibrată. FSN era în acelaşi timp şi partid, şi stat, ceea ce a provocat temerea că Ion Illiescu vrea menţinerea modelului comunist. Când liderii Opoziţiei au cerut guvern independent până la alegeri, Ion Iliescu le-a reproşat că îl forţează să demisioneze.

„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia Română şi nimeni n-ar fi înţeles retragerea lui Iliescu. Toată lumea înţelegea că eu am fost un factor de echilibru. (...) E vorba de percepţia publică. Cum adică, îl dau jos pe Iliescu? Păi asta era un factor exploziv. (...) Erau fenomene greu de stăpânit, adică Revoluția Română a fost o acţiune a maselor populare, revendicau interesele lor exprimate de cei ce au fost propulsaţi atunci”, a declarat fostul președinte Ion Iliescu într-un interviu pentru Digi24.

Fostul șef de stat spune, la 25 de ani de la evenimentele din 1990, că nu are ce să-și reproșeze.

Ion Iliescu este de părere că Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara nu i s-ar fi aplicat, deşi autorii documentului au altă poziţie. „Păi era firesc acest atac la adresa lui Iliescu?”, a întrebat fostul președinte, ușor indignat, după care și-a pledat cauza: „Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceaușescu."

Iliescu mai spune că, la începutul anului 1990, oamenii erau reticenți față de partide, „mai ales de partidele istorice care aminteau epoci depășite istoricește”.

„Formațiunea care apărea ca decurgând direct din acest moment de istorie – ridicarea în masă a populației pentru răsturnarea dictaturii și structurarea unei noi puteri de esență nouă, democratică și populară - era FSN-ul”, spune Ion Iliescu.

Interviul integral:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.