Singurul EXIT-POLL din România, ora 21.00. Au mai rămas 0 zile 1 ore 37 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ion Iliescu, pentru agenția de presă a Rusiei: 'Ideea de crime împotriva umanităţii, de care sunt acuzat, este invenţia unui român'

Inquam Photos / Octav Ganea
ion iliescu

Revoluţia produsă în România în anul 1989 a fost o "manifestare a demnităţii naţionale" produsă pe fondul unei stări generale de nemulţumire, afirmă fostul preşedinte Ion Iliescu într-un interviu acordat agenţiei Tass, în care pledează pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia şi pentru reformarea UE. Fostul preşedinte a purtat un dialog cu legendarul corespondent al agenției TASS la București, Nikolai Morozov, cel care în zilele lui decembrie 1989 transmitea chiar din Piața Universității.

Reporter Tass: Domnule Iliescu, în decembrie 1989, probabil v-aţi imaginat o nouă Românie. Au trecut trei decenii, acum este noua Românie. V-au fost îndeplinite aşteptările?

Citește și: Raluca Turcan: ‘Românii puteau trăi ca «afară», dacă dezvoltarea țării nu era frânată de corupție’

"Sigur că tot ce am făcut începând din 22 decembrie 1989 a fost pentru noua Românie. Da, sistemul socialist era în criză. (...) România s-a schimbat în aceste trei decenii, iar, la modul general, aş numi pozitiv rezultatul, deşi nu pot fi ignorate aspectele negative ale schimbărilor. Eu am promovat un model economic mixt - o economie socială de piaţă. Viaţa a decis altfel. După 1996, consensul intern în România a fost distrus, iar accelerarea privatizărilor a început aproape în schimbul a nimic. Acesta este un proces din cauza căruia în Rusia rămân amintiri neplăcute. Terapia de şoc, de care nu a scăpat nicio ţară din Europa de Est, a fost un real dezastru", afirmă Ion Iliescu, notând că, după revoluţie, România a obţinut "democraţie şi garantarea libertăţii de exprimare".

Citește și: Florin Cîțu face dezvăluiri bombă: Unele din faptele predeceseorilor mei sunt grave

"În schimbul unei taxe şi a anumitor condiţii, au deschis piaţa europeană occidentală spre estul Europei. Din nefericire, acum UE înseamnă doar o piaţă de desfacere, o zonă de liber-schimb, în care aspectele sociale sunt marginalizate, iar inegalităţile se amplifică. Prin urmare, UE trebuie să revină la bazele iniţiale, de data aceasta inclusiv cu Europa de Est, ţinând cont de specificităţile acestei zone - criza de identitate şi moştenirea comunistă. Procesul de transformare a României este departe de a se fi încheiat, iar conţinutul viitoarelor schimbări depinde de noile generaţii", precizează Ion Iliescu.

Reporter Tass: În contextul orientării prooccidentale a României, aţi pledat mereu pentru relaţii normale cu Rusia. Însă evenimentele au trasat o altă direcţie. Cum evaluaţi actuala stare a relaţiilor bilaterale cum ar trebui să fie normalizate aceste relaţii?

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

Ion Iliescu: "În prezent, relaţiile dintre România şi Rusia nu pot fi numite normale ori satisfăcătoare din niciun punct de vedere. Eu vreau să spun că viaţa lângă un imperiu nu este niciodată convenabilă pentru ţări precum România, astfel că nu sunt foarte plăcute toate amintirile istorice. Dar cea mai mare eroare ar fi să absolutizăm aceste amintiri neplăcute şi să nu găsim nimic bun în trecut. În esenţă, acest lucru ar însemna o blocare a oricăror încercări de normalizare a relaţiilor. (...) În esenţă, relaţiile sunt bune când vrem să fie bune. Până acum, în România nu este nevoie să existe relaţii bune cu Rusia. În Ungaria, da, în Polonia, da, în Cehia, da, în Slovacia, da. Chiar şi în ţările baltice. Şi, apropo, cred că aceste ţări pot avea mult mai multe motive de nemulţumire la adresa Rusiei, dat fiind trecutul comun. Dar, dat fiind că este nevoie de relaţii normale, nu au mai folosit istoria ca instrument de blocaj. Şi nu cred că aceste ţări au devenit ca efect membre mai puţin responsabile ale NATO şi UE. Doar că politica externă a României trece acum printr-un moment prost, îi lipsesc perspectivele şi imaginaţia. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia va extinde, în afară de schimburile comerciale şi culturale, capacitatea României de a participa la soluţionarea problemelor din ţările vecine, inclusiv din Moldova şi Ucraina, unde, în mod natural, are interese".

Citește și: Florin Cîțu face acuzații grave: Știau că economia ajunge în această situație și ne-au lăsat să mergem în această direcție

Reporter Tass: În România, polemica referitoare la evenimentele din decembrie 1989 nu se încheie; după 30 de ani, încă se cere "adevărul despre revoluţie". În plus, aceste dispute au migrat acum din paginile ziarelor spre instanţe judiciare. Dumneavoastră şi unii dintre asociaţii dv. sunteţi acuzaţi de "crime împotriva umanităţii". Cum evaluaţi această abordare asupra istoriei? Credeţi că aceste acuzaţii sunt politice?

Ion Iliescu: "Adevărul despre revoluţie este simplu şi îl ştie toată lumea: măsurile dure de austeritate din anii 1980 au condus la o stare accentuată de nemulţumire în societate, care s-a transformat într-o revoltă violentă în decembrie 1989 şi a devenit revoluţie. Adevărul despre revoluţie include şi incapacitatea societăţii din România de a crea o alternativă politică şi civică, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, în Ungaria şi Cehoslovacia, situaţii care au asigurat o tranziţie paşnică spre democraţie".

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu

"Aşa-numitul dosar al revoluţiei sunt o serie de acţiuni absurde care nu demonstrează nimic, dar care pot fi folosite pentru scopuri politice de uz intern. Ideea de crime împotriva umanităţii, de care sunt acuzat, este invenţia unui român (...)".

"Principalele probleme din România - economia rămasă în urmă, sărăcia, polarizarea socială - nu pot fi rezolvate prin acuzaţii fantasmagorice şi dosare fabricate. Revoluţia din România a fost o manifestare a demnităţii naţionale. Oamenii au vrut libertate, democraţie şi respectarea muncii, iar acum vor aceleaşi lucruri. Însă unii oameni uită cum s-a produs explozia socială din 1989, iar acum merg pe calea creată de politicienii vinovaţi de suferinţa poporului. Nu este corect. Negarea istoriei, manipularea acesteia ne vor duce acolo, dacă nu suntem atenţi şi nu abordăm lucrurile cu responsabilitate".

Citește și: Ultimatum dat de Dumitru Coarnă lui Marcel Vela: ‘Altfel’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.