Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ion Iliescu vrea o dezbatere publică deschisă despre misiunile Armatei

Ion Iliescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a pledat, marţi, pentru o dezbatere publică deschisă şi serioasă despre misiunile Armatei Române şi a apreciat că nu trebuie uitat rolul jucat de aceasta în victoria Revoluţiei din decembrie 1989. "Avem nevoie de o dezbatere publică deschisă şi serioasă atât despre misiunile Armatei, în amintitul context, despre nevoile ei, dar şi despre modul în care se poate păstra legătura dintre o armată de profesionişti şi societate. O armată, oricât de pregătită şi de echipată ar fi, nu îşi poate îndeplini misiunile fără sprijinul cetăţenilor. Militarii nu sunt simpli angajaţi ai statului, care prestează un serviciu public. O astfel de viziune este greşită şi, din păcate, începe să se manifeste şi la noi. Ziua Armatei este un bun moment pentru întărirea acestei legături. Amintind sacrificiile înaintaşilor, jertfa lor pe câmpul de luptă, amintim de faptul că fiecare, în felul lui, are o datorie faţă de ţară, pe care trebuie să şi-o îndeplinească pe cât de bine şi de onest poate", a scris pe blog preşedintele de onoare al PSD.

Fostul preşedinte a amintit că Armata Română a trecut, în ultimii 26 de ani, printr-un amplu proces de reforme, cerute de integrarea în NATO. "Aceste reforme, începute în timpul primului meu mandat de preşedinte al României, au avut costuri umane şi materiale deloc de neglijat şi este cu atât mai mult de apreciat felul în care corpul militar a răspuns acestor cerinţe, care ţin de interesul naţional. (...) Sper că am învăţat din lecţiile participării noastre la cele două conflagraţii mondiale. Ca să-şi facă datoria Armata trebuie să fie echipată şi pregătită corespunzător. Iar sarcina asigurării acestor condiţii revine politicului. Nu putem ignora climatul internaţional actual. Şi pentru o ţară ca România, cu mari probleme sociale, abia ieşită din criză economică, cheltuielile de înarmare sunt dureroase. Ele trebuie însă făcute, tocmai pentru a nu mai avea costurile umane uriaşe din cele două războaie, datorate slabei înzestrări a armatei", a arătat Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, democraţia nu înseamnă doar drepturi, ci şi obligaţii din partea cetăţenilor, înseamnă asumarea responsabilităţii faţă de viitorul fiecăruia şi al naţiunii, în ansamblul său. "Cei care au eliberat, la 25 octombrie 1944, ultima palmă de pământ românesc şi-au făcut datoria. Ne înclinăm în faţa lor şi sperăm să nu mai fie nevoie de sacrificii pentru a ne păstra libertatea. Dar dacă vom fi obligaţi să o facem, să fim pregătiţi, având în minte exemplul lor. (...) Aniversăm azi Ziua Armatei Române, dată legată de momentul în care obiectivul politic şi naţional al participării României la cel de-al Doilea Război Mondial: reîntregirea ţării cu teritoriile pierdute ca urmare a acţiunii puterilor revizioniste din epoca anilor '30 a fost atinsă. Anul acesta, aniversarea are o semnificaţie specială: s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, când, tot prin jertfa ostaşilor şi ofiţerilor români, ne-am atins alt obiectiv al interesului naţional: desăvârşirea unităţii tuturor românilor într-un stat naţional. Să nu uităm rolul jucat de Armată în victoria Revoluţiei Române, rol care demonstrează că, dincolo de orice altă valoare, ea are drept obiectiv păstrarea continuităţii şi apărarea statului român. Care continuă să existe dincolo de ideologii şi de regimuri politice, exprimând suveranitatea cetăţenilor săi. (...) La mulţi ani Armatei Române!", a adăugat Ion Iliescu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.