Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPJ Galați se respinge acuzațiile de abuz și discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa

www.pixabay.com
poliție, polițiști

Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa în memoriul adresat Parlamentului României şi Avocatului Poporului, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Costin, potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

"Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, în petiţia adresată Parlamentului României şi Avocatului Poporului. Reprezentanţii IPJ confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă", a precizat Gabriela Costin.

Avocatul Poporului a anunţat, marţi, că a solicitat lămuriri Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, după au fost semnalate aspecte cu privire la modul în care Poliţia cercetează ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi.

Conform unui comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului, cazul a fost sesizat de deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiţie în acest sens de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.

În memoriul adresat, asociaţia susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ şi că "organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora".

Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator, precizează reprezentanţii asociaţiei, afirmând că suspiciunile organelor de cercetare penală sunt nefondate.

Un alt aspect semnalat de reprezentanţii asociaţiei este faptul că au fost indicate criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără să solicite însă informaţii despre situaţia şcolară a elevilor.

Conform comunicatului Avocatului Poporului, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept "abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.