Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipocrizie maximă: Aleksandr Lukașenko a felicitat poporul ucrainean de Ziua Independenței

Aleksandr Lukasenko

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, i-a felicitat pe ucraineni cu ocazia Zilei Independenței și a declarat că Minskul este gata să "facă totul și chiar mai mult" pentru a pune capăt confruntării, notează TASS, potrivit Rador.

"Dobândind independența în urmă cu mai bine de trei decenii, ambele țări au ales căi independente pentru dezvoltarea şi construirea viitorului lor, pentru care trebuie create oportunități sigure pentru o conviețuire demnă a întregii regiuni. Trebuie să folosim valoarea vecinătăţii noastre pentru a pune capăt confruntării. Partea belarusă este pregătită să facă tot ce este necesar pentru acest lucru și chiar mai mult" - se arată în textul felicitării, care a fost postat pe site-ul liderului belarus.

Lukașenko a subliniat că ucrainenii și belarușii au trăit în armonie și respect timp de secole și împreună s-au opus fascismului și au restaurat țara după Marele Război pentru Apărarea Patriei (al Doilea Război Mondial). Amintim că, în martie 2022, Republica Belarus a expulzat majoritatea diplomaților ucraineni, iar Kievul a făcut un pas similar. În luna iunie a acestui an, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe ambasadorul ucrainean la Minsk, Ihor Kizim, fără a numi un succesor al acestuia. În plus, din primăvara lui 2022, autoritățile ucrainene au început să denunțe numeroase acorduri de cooperare cu Republica Belarus. Kievul a întrerupt unilateral relațiile de înfrățire cu Minskul, iar alte orașe ucrainene au încetat și ele să se înfrățească cu orașe din Republica Belarus.

Zelenski a declarat că Kievul nu mai menține niciun contact cu Minskul de când delegațiile ruse și ucrainene au purtat convorbiri la Belovejskaia Puşcia în martie trecut. Ucraina sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august. În această zi în anul 1991, deputații Sovietului Suprem de atunci al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene au adoptat "Actul Declarației de Independență a Ucrainei".

Din 1992, pe 24 august Ziua Independenței este sărbătorită în Ucraina ca sărbătoare de stat şi este zi liberă. În ajunul actualei aniversări, a 32-a Zi a Independenței, Kievul a anunțat că nu va organiza nici paradă, nici evenimente în masă, iar ziua în sine este considerată de lucru, deoarece în ţară este în vigoare legea marțială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.