Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză bombă lansată de un serviciu secret: Evgheni Prigojin are o sosie

evgeni prigojin

Serviciul de contrainformaţii din Lituania a afirmat miercuri că un paşaport găsit de autorităţile ruse în biroul din Sankt Petersburg al lui Evgheni Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia, transmite Reuters. Persoana respectivă a intrat în 2020 în Lituania, unde a încercat să provoace tulburări, a precizat contraspionajul de la Vilnius, relatează Agerpres.

Prigojin, care şi-a angajat sâmbăta trecută compania de mercenari Wagner într-o revoltă împotriva conducerii Rusiei, s-a refugiat între timp în Belarus.

Site-ul de presă rus Fontanka.ru a publicat duminică fotografii din timpul percheziţiei efectuate sâmbătă de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, la sediul din Sankt Petersburg al companiei Wagner, în care se puteau vedea paşapoarte. Imaginile au fost şterse ulterior de pe site, însă fotografia din unul din documente pare să fie identică cu cea difuzată în 2021 de Departamentul Securităţii Statului din Lituania, a unui bărbat care călătorea sub identitatea lui Prigojin.

Ce spune serviciul lituanian

"Paşaportul emis pentru sosia lui Prigojin a fost folosit în 2020 pentru un atac informaţional împotriva Lituaniei", a arătat serviciul lituanian într-un mesaj pe Facebook. Obiectivul operaţiunii era, potrivit contraspionajului din Lituania, subminarea solidarităţii europene prin crearea impresiei că Prigojin a încălcat printr-o vizită în această ţară sancţiunile Uniunii Europene.

Faptul că paşaportul a fost găsit în biroul lui Prigojin sugerează că acesta a fost complice. "Serviciile de informaţii lituaniene apreciază că documentul dovedeşte că atacul informaţional a fost executat de persoane controlate de Prigojin, posibil în complicitate cu serviciile secrete ale regimului din Rusia", arată mesajul citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.