Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteza care aruncă în aer tot ce se știa despre detonarea barajului Nova Kahovka

baraj ucraina

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși nu erau pregătiţi pentru consecințele distrugerii hidrocentralei din Nova Kahovka. Din acest motiv, rușii ar fi pierdut soldați, echipamente și provizii militare, informează Rador.

Informația lansată de ucraineni naște două ipoteze:

1. Fie în armata Rusiei nu știe stânga ce face dreapta, iar operațiunea a fost atât de secretă încât conducătorii anumitor Divizii nu o cunoșteau.

2. Fie aruncă în aer ipoteza vehiculată de ucraineni și serviciile secrete din Occident, informație conform căreia rușii au detonat barajul. Este greu de crezut că rușii nu-și anunțau în prealabil soldații și nu eliberau terenul de echipament militar. Despre acest baraj se discută de aproape un an de zile și se spunea că în cazul în care va fi detonat, atunci apele care se vor revărsa vor face prăpăd în calea lor.

Explicația Statului Major al Ucrainei

"Invadatorii nu erau pregătiți pentru consecințele aruncării în aer a barajului Hidrocentralei Kahovka, au suferit pierderi umane, au pierdut arme și echipamente militare. Sunt răniți, morți și dispăruți, în special, în unitățile Diviziei 7 Asalt Aeropurtat și în Corpul 22 de Armată al Forțelor Armate ale Federaţiei Ruse" - se arată în mesaj.

Potrivit Statului Major, aceste unități au pierdut mai multe depozite de muniții și provizii, maşini și vehicule blindate, precum și alte echipamente militare.

"Pe 6 iunie, a avut loc o evacuare în masă a populației civile din orașul Kahovka, în cadrul căreia oamenii și-au folosit propriile vehicule. Invadatorii ruși au utilizat şi ei căile de evacuare a populaţie civile. Astfel, invadatorii i-au folosit pe localnici pe post de scut uman" - mai menţionează armata ucraineană.

Barajul a fost detonat în noaptea de 5 spre 6 iunie

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie 2023, invadatorii rușii ar fi aruncat în aer Centrala Hidroelectrică Kahovka, din regiunea sud-ucraineană Herson. În zona inundabilă se află aproximativ 80 de așezări. Hidrocentrala, situată în localitatea Nova Kahovka, a fost complet distrusă.

Potrivit autorităţilor ucrainene, distrugerea centralei de către ruşi s-a făcut de la distanță și a fost pregătită în prealabil. Serviciile secrete ucrainene au dovezi că rușii au aruncat în aer de la distanță barajul Hidrocentralei Kahovka. Ministerul Apărării de la Kiev a remarcat că invadatorii ruși au trecut de două ori pe lângă centrala hidroelectrică înainte de a o arunca în aer. Rusia, așa cum era de așteptat, a negat acuzațiile, acuzând Ucraina de "sabotaj deliberat". Potrivit NBC News, Statele Unite, de asemenea, deţin informații care confirmă că Rusia a aruncat în aer centrala.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.