Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză din partea ISW: 'Rusia folosește Transnistria și Găgăuzia pentru a destabiliza situația din Moldova'

Moldova
Moldova

Autoritățile ruse speră să folosească Transnistria și Găgăuzia pentru a desfășura operațiuni hibride de destabilizare a situației din Moldova, iar acest lucru se datorează negocierilor de aderare la UE și alegerilor prezidențiale.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), șefa regiunii autonome moldovenești pro-ruse Găgăuzia, Eugenia Huțul, a avut o întâlnire cu șeful adjunct al administrației lui Putin, Serghei Kiriyenko, în Rusia, pe 7 martie. La acea vreme, autoritățile moldovenești au anunțat că dosarul penal împotriva huțulilor va fi transferat în curând în instanța de judecată.

Huțul i-a cerut lui Chirienko să-i ajute pe găgăuzi să deschidă conturi în băncile rusești "pentru proiecte sociale" pentru a ridica embargoul rusesc asupra importurilor din Găgăuzia și pentru a ajuta la negocierile cu Gazprom privind livrările de gaze la un preț preferențial, arată ISW.

Potrivit analiștilor ISW, concentrarea sporită a Kremlinului asupra relațiilor cu Găgăuzia, pe fondul interesului pentru autoproclamata republică transnistreană, indică faptul că Kremlinul speră să folosească ambele regiuni pentru a justifica operațiunile hibride. „Rusia are nevoie de ele pentru a destabiliza și polariza și mai mult Moldova în ajunul negocierilor de aderare la UE și al actualelor alegeri prezidențiale din Moldova”, indică ISW.

De precizat că liderul Găgăuziei a avut o întrevedere inclusiv cu Vladimir Putin.

La 28 februarie, congresul deputaților republicii nerecunoscute transnistrene a făcut apel la Rusia pentru "protecție" din partea Moldovei

După cum a scris UNIAN, țările UE discută cum să protejeze Moldova de Rusia.

Recent, Ministerul moldovean de Externe a răspuns la cuvintele ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la așa-numita Transnistrie. Ministerul a menționat că Federația Rusă "nu poate oferi lumii altceva decât sânge și durere".

În același timp, Lavrov a acuzat Chișinăul că "blochează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă", precum și "presiuni economice serioase asupra Transnistriei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.