Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză explozivă a unui analist politic, după 'războiul' din PSD: 'Va fi un premier de care Liviu Dragnea să fie sigur şi să îi fie cât mai fidel'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea PSD

Analistul politic Bogdan Ficeac apreciază că în urma demisiei lui Mihai Tudose s-au limpezit apele în PSD, dar şi că preşedintele Klaus Iohannis nu are niciun interes să respingă propunerea referitoare la viitorul prim-ministru.

"Am observat că s-au limpezit apele în PSD, că nu s-a mers la o criză, precum cea penibilă cu premierul Grindeanu. Se va propune un nou premier. Liviu Dragnea a spus că nu îl va mai propune el, având în vedere că a zbârcit-o de două ori, dar, cred că, oricum, cei care vor face propunerile vor fi de acord cu Liviu Dragnea şi nu cred că va fi niciun fel de opoziţie din partea preşedintelui Iohannis. Preşedintele nu are niciun interes să adâncească sau să prelungească sau să creeze vreo criză. Declaraţia aceea referitoare la faptul că nu mai numeşte un al doilea guvern PSD, dacă se mai întâmplă aşa ceva, a fost făcută într-un anume context, în sensul în care nimeni nu şi-ar fi închipuit că peste nici şase luni se ajunge la aceeaşi situaţie. Având în vedere prevederile constituţionale, cred că noul guvern va trece", a declarat Ficeac, pentru AGERPRES.

Citește și: LOVITURĂ DE TEATRU: Cine este 'omul negru' pe care îl acuză Dragnea că a deturnat guvernele PSD

În contextul în care PNL a anunţat că susţine ideea alegerilor anticipate, analistul politic a opinat că liberalii nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva.

"Cei de la PNL ar dori alegeri anticipate în sensul în care trebuie să se mai vorbească şi despre opoziţie şi atunci mai fac asemenea declaraţii. Dar nici ei măcar nu sunt pregătiţi de alegeri anticipate, având în vedere chiar ultimele sondaje. Indiferent de casa de sondare, oricum, actuala coaliţia de guvernare - cu toate scandalurile astea - are peste 50%, tocmai pentru că opoziţia extrem de slabă. Iar pentru opoziţie a face o coaliţie între PNL-USR-PMP-UDMR-minorităţi este extrem de complicat în momentul de faţă. PNL are nevoie de o perioadă în care să muncească foarte mult pentru reconstrucţie şi apoi să vină cu o ofertă electorală. Alegeri anticipate nu se pot organiza decât dacă preşedintele dizolvă Parlamentul, ceea ce ar presupune o criză. Nu cred că se va ajunge acolo", a spus el.

Ficeac a arătat că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a dovedit autoritatea în partid, prin scorul categoric exprimat în favoarea unei demisii a lui Tudose.

''Liviu Dragnea şi-a dovedit susţinerea, chiar dacă mulţi dintre susţinătorii lui au multe lucruri să îi reproşeze. Poate nu îl agreează, dar se simt mult mai confortabil cu el decât cu Mihai Tudose, şi aici, în principal, în ceea ce priveşte raporturile lor cu justiţia, cu statul de drept. Or, evident că şi asemenea bătălii aduc şi un anume grad de uzură, dar nu cred că din acest punct de vedere Liviu Dragnea sau PSD ar fi putut avea prea mult de pierdut, pentru că oamenii vor avea imediat, de mâine, alte subiecte de discutat: pensii, salarii... şi vor uita foarte repede episodul acesta, mai ales că pe ei nu i-a afectat în niciun fel. În ceea ce îi priveşte pe votanţii PSD, pentru ei, în toată această încleştare, Tudose a fost nedrept cu Carmen Dan", a explicat Bogdan Ficeac.

Citește și: Ipoteză incendiară a unui consultant politic în privința scandalului politic al momentului: 'Iohannis ar accepta să fie suspendat și să meargă la referendum'

El anticipează şi spune că viitorul premier va fi o persoană ''fidelă'' lui Dragnea, chiar dacă acesta a anunţat că nu va mai participă la nominalizare.

"Postul de la Palatul Victoria pare a schimba uneori, aşa, chiar peste noapte, modul de a gândi al personajelor de acolo. Am văzut că începând de la Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose - când au ajuns acolo: 'Nu mai avem legături strânse cu partidul, ci doar instituţionale, pentru că noi suntem premierii României în primul rând'. Se întâmplă ceva acolo, dar eu cred că va fi un premier de care Liviu Dragnea să fie sigur şi să îi fie cât mai fidel", a conchis analistul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.