Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză incendiară: Revoltele din penitenciare sunt manipulate din exterior

celula puscarie

Penitenciarele românești sunt cuprinse rând pe rând de revolte ale deţinuţilor, însă un fost ministru al Justiţiei spune că aceste proteste sunt hrănite artificial de unele trusturi de presă.

Monica Macovei, actualmente europarlamentar, propune totodată ca unele unităţi militare dezafectate să fie transformate în penitenciare şi spune că în unele cazuri condiţiile din închisori pot fi îmbunătăţite de directorii penitenciarelor, care au salarii "foarte mari".

Citește și :  PROTESTELE din pușcării continuă: Ce fac 56 de condamnați la Penitenciarul Vaslui

Monica Macovei consideră că revoltele din penitenciare "sunt alimentate chiar zilnic de unele trusturi de presă şi în ultimul timp foarte puternic de trustul de presă Antena 3, unde patron este Voiculescu, aflat la închisoare şi ca atare privesc revoltele în primul rând ca pe o manipulare externă, hrănită artificial de aceste posturi de televiziune. Probabil condamnatul Voiculescu are de câştigat, dacă creează haos în puşcării, haos în ţară, cred că speră să scape de puşcărie, deşi mai are ani buni de stat acolo. Îi putem înţelege pe deţinuţi, pe cei care stau în condiţii proaste, dar pe cei care aprind focul acestor proteste din închisori ca să-şi scape clienţii, patronii politici sau clienţii politici, atunci nu-i înţelegem, sunt iresponsabili".

Întrebată, la RFI, dacă afirmaţiile sale nu pot fi interpretate ca ingerinţe în politica editorială a unor posturi tv, Monica Macovei le-a transmis acestora "să facă întâi presă adevărată, presă pentru oameni, să ofere informaţii corecte şi apoi avem ce discuta".

Fostul ministru al Justiţiei admite că "trebuie îmbunătăţite condiţiile din penitenciare, categoric. S-au schimbat unele lucruri, iar altele nu s-au schimbat, a rămas supraaglomerarea, a rămas lipsa accesului la servicii medicale şi altele, dar aici ţine de managementul fiecărui penitenciar, de cine conduce acel penitenciar, de ce măsuri ia. Amintesc că există un Corp de Control în Ministerul Justiţiei, pe care eu l-am folosit cu multă eficienţă, care a verificat penitenciarele, de pildă, activitatea directorilor de penitenciare şi trebuie folosit, pentru că aşa identifici imediat pe cei care nu-şi fac treaba. Salariile sunt foarte mari în sistemul penitenciar, eu îmi amintesc că un director de penitenciar avea în jur de 100 de milioane de lei vechi pe lună, ceea ce era enorm. Un şef bun de penitenciar poate să schimbe lucrurile, poate să îmbunătăţească viaţa deţinuţilor. De pildă, se plâng că nu sunt scoşi la exerciţii fizice. Nu e greu să faci un teren, să-l amenajezi chiar cu ei, chiar folosind munca deţinuţilor, ca să faci un teren pe care să-i scoţi la exerciţii fizice. Da, sunt şi probleme grave. Sunt penitenciare, cum e Rahova de exemplu sau spitalul penitenciar Jilava, care nu mai pot fi refăcute, renovate, ci trebuie pur şi simplu făcute altele din temelii".

"Sigur că trebuie închisori noi şi de pildă sunt unităţi militare care au fost dezafectate şi care pot fi transferate de la Ministerul Apărării Naţionale la Ministerul Justiţiei şi apoi pot fi amenajate ca penitenciare", conchide europarlamentarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.