Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipoteză neașteptată: de ce ar forța Hamas încheierea rapidă a războiului cu Israel

cdn.vox-cdn.com
gaza hamas israel

Expertul Ariel Ahram, profesor de guvernare și afaceri internaționale la Virginia Tech School of Public & International Affairs, analizează pentru LA RAZÓN situația din Israel după armistițiul convenit cu Hamas și posibilitățile de a ajunge la un acord pe termen lung care să pună capăt vechiului conflict palestiniano-israelian. "Totul va depinde de lecțiile pe care le învață fiecare parte", spune el.

***

Reporter: Ar putea fi acest armistițiu începutul sfârșitului războiului? Vrea Hamas să pună capăt războiului sau preferă să prelungească conflictul pentru a întoarce opinia publică internațională împotriva Israelului?

Ariel Ahram: Este posibil ca Hamas să fie interesat să găsească o modalitate de a pune capăt războiului rapid. Și-a atins principalele obiective: eliberarea prizonierilor palestinieni. Vrea să declare victoria și să părăsească câmpul de luptă. Dar decizia nu este doar în mâinile Hamas. Există semne de escaladare din partea grupurilor "proxy" iraniene, în special gruparea Houthi din Yemen, care a atacat nave în Marea Roșie. Acesta este un semn cu adevărat periculos că războiul s-ar putea extinde într-un conflict regional exact în momentul în care spin-off-ul său local se termină.

Reporter: Va continua Israelul să atace Gaza chiar dacă Hamas îi va elibera pe toți ostaticii?

Ariel Ahram: Atât guvernul israelian, cât și opinia publică sunt profund împărțite în privința modului în care va proceda Israelul]. Coaliția premierului Netanyahu a fost instabilă chiar înainte de război. Există facțiuni de dreapta care doresc să se continue războiul și chiar să-l extindă, ducând lupta în Iran. Alții îl învinovăţesc pe Netanyahu pentru deficiențele militare și nu au încredere în conducerea sa. Ei nu vor dori ca conflictul să fie deschis, atât din motive strategice, cât și pentru că ar prelungi viața politică a lui Netanyahu.

Reporter: Credeţi că după război vor fi mai mulți locuitori din Gaza împotriva Hamas sau a crescut ura față de Israel?

Ariel Ahram: Este posibil să fie ambele situaţii. Este adevărat că Israelul este învinuit că a provocat pagube mari. Hamas primește de obicei o creștere a popularității atunci când începe să lupte. Dar această popularitate se erodează pe măsură ce civilii suferă mai multe daune, iar Hamas arată că este dispus să-și asume riscuri cu viețile altora.

Reporter: Va exista o negociere și un acord pe termen lung între palestinieni și israelieni pentru a pune capăt conflictului care a început în 1948?

Ariel Ahram: Dacă acest conflict aduce mai aproape un acord pe termen lung, depinde de lecțiile pe care fiecare parte le învață. Dacă Hamas ajunge la concluzia că poate lansa un alt raid precum cel din 7 octombrie și va reuși, va continua să facă acest lucru. Dacă Israelul crede că palestinienii sunt un dușman insolubil și că nicio negociere nu este posibilă, nu va veni niciodată serios la masa negocierilor. Dacă, pe de altă parte, ambele părți ajung la concluzia că lupta este prea riscantă și că există spațiu pentru negocieri, atunci acesta ar putea fi un semn al unei oportunități de a merge mai departe.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.