Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO ÎPS Andrei i-a pomenit pe mitropolitul Bartolomeu Anania și pe episcopul Nicolae Ivan la Catedrala din Cluj-Napoca

basilica.ro
film despre bartolomeu anania

Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Nicolae Ivan au fost pomeniți, după Sfânta Liturghie, la Catedrala din Cluj-Napoca.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu eclesiarhul Catedralei, arhim. Simeon Pintea, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, arhim. Teofil Tia, pr. Stelian Tofană și pr. Valer Bel.

De asemenea, ierarhul s-a rugat pentru sufletele celor doi și la mormintele lor aflate în necropola Catedralei Mitropolitane din Cluj, scrie basilica.ro.

Săptămâna trecută, în data de 31 ianuarie, s-au împlinit 11 ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Bartolomeu Anania, iar în data de 3 februarie, s-au împlinit 86 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Cluj.

Ce au în comun acești doi ierarhi?

Pe lângă faptul că au condus aceeași eparhie și au rămas în memoria Bisericii ca exemple demne de urmat, ambii conducători ai Eparhiei Clujului au fost pasionați de scris. În paralel cu activitatea specifică, amândoi au publicat diverse scrieri literare.

Mitropolitul Bartolomeu Anania, teolog, prozator, poet și dramaturg s-a născut la data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea. În anul 1993, la 21 ianuarie, a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc în scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca a fost hirotonit și instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania a fost instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Episcopul Nicolae Ivan s-a născut la data de 17 mai 1855 în localitatea Aciliu din județul Sibiu. A fost hirotonit arhiereu la Catedrala Mitropolitană din Sibiu la data de 21 noiembrie 1921 și instalat la Cluj în data de 6 decembrie 1921.

A fost sprijinitor și membru în Comitetul Central al Astrei (1898-1919), membru onorar al Academiei Romane, fodator si prsedinte al Bacnilor romanesti „Vatra” din Cluj si „Lumina” din Sibiu; din 1921 a fost membru de drept in Senatul Romaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.