Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Aurel Percă, despre decizia de demolare a Cathedral Plaza: 'O revenire la normalitate'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam arhiepiscop Aurel Perca

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti salută dispoziţia semnată de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, de demolare a Cathedral Plaza, clădirea construită în vecinătatea Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Vestea că primarul general al Capitalei a decis punerea în aplicare a sentinţei 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curţii de Apel Ploieşti şi confirmată de decizia irevocabilă nr. 89/2016 a Curţii de Apel Constanţa, este o mare bucurie pentru clerul şi credincioşii Arhidiecezei de Bucureşti, care au luptat ani de zile pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif", precizează sursa citată.

IPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit romano-catolic de Bucureşti, apreciază că decizia primarului general reprezintă o victorie nu doar pentru romano-catolicii din Arhidieceza de Bucureşti, ci şi pentru locuitorii Capitalei şi reprezintă o revenire la normalitate.

"Decizia domnului primar general al Capitalei, Nicuşor Dan, reprezintă o victorie nu doar pentru romano-catolicii din Arhidieceza de Bucureşti, ci şi pentru toţi locuitorii Capitalei şi pentru toţi cetăţenii României. Este o revenire la normalitate, un pas imens pentru salvgardarea Catedralei Sfântul Iosif, clădire de patrimoniu naţional şi universal, pusă în pericol atâţia ani. Ne bucurăm că demersurile de ani de zile ale IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de Bucureşti, susţinut de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti, şi de ceilalţi colaboratori implicaţi în această cauză au dat roade. Le mulţumim pe această cale pentru perseverenţa de care au dat dovadă în acest parcurs anevoios în justiţie. Totodată, ne exprimăm recunoştinţa faţă de toţi credincioşii romano-catolici şi faţă de toţi oamenii de bunăvoinţă care şi-au arătat solidaritatea, pe parcursul anilor, prin diferite mijloace, faţă de cauza 'Salvaţi Catedrala Sf. Iosif!'. Aşteptăm cu mare interes parcurgerea paşilor administrativi până la finalizarea efectivă a lucrărilor, anunţaţi azi de domnul primar general, şi oferim tot sprijinul nostru Primăriei Capitalei", a declarat IPS Aurel Percă.

Potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolică de Bucureşti, actul emis de primarul general al Municipiului Bucureşti reprezintă un act de reparaţie istorică, singura formă de intrare în legalitate posibilă, ce vine ca o încununare a eforturilor justiţiei din România care a decis în mod constant asupra ilegalităţii imobilului de birouri, a dispus anularea autorizaţiei, a stabilit nelegalitatea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, radierea clădirii din cartea funciară, debranşarea de la utilităţi, desfiinţarea totală a construcţiei. El se înscrie în seria de acte ale instituţiilor şi autorităţilor statului român sau internaţionale, care au identificat fraudarea legii de către emitentul şi beneficiarul autorizaţiei, existenţa unor grupuri de interese care au pus presiune pe administraţia locală, cu consecinţa vătămării patrimoniului istoric.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a semnat, miercuri dimineaţă, dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită "ilegal" în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot din Bucureşti.

"Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

El a precizat că "mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.