Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Teodosie, ACUZAT că a lăsat pe drumuri 100 de oameni: 'E influent, le e teamă să vorbească'

www.ziuaconstanta.ro
IPS Teodosie

IPS Teodosie a starnit unul dintre cele mai mari scandaluri din ultima perioada, dupa ce a fost acuzat de procurorii DNA pentru obtinerea ilegala a unor subventii in valoare de 300.000 de euro la ferma din Nazarcea. Fostul director al domeniilor sustine ca Inaltpreasfintia sa Teodosie a a facut prapad la Nazarcea, unde a distrus via si livada cu buna stiinta. Cu toate acestea, subventiile au fost incasate ilegal in continuare. In acelasi timp, Patriarhia spune ca nu-l sanctioneaza deocamdata pe arhiepiscop, in lipsa unei decizii judecatoresti.

Arhiepiscopia Tomisului a intrat in posesia mai multor paduri si terenuri agricole din judetul Constanta imediat dupa ce IPS Teodosie a fost numit arhiepiscop.

Ferma Nazarcea a fost oferita de guvernul Adrian Nastase arhiepiscopiei Tomisului in urma cu 14 ani, in 2002.

Citeste si: 'Programului lui Cioloș e plin de utopii marxiste. Pare inspirat dintr-un program al lui Putin'

In timp ce bisericile constantene vand in continuare vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei 2001-2002, aici a mai ramas doar o livada defrisata pe suprafete mari si vita de vie lasata sa se salbaticeasca.

Niculae Marghiol, fost director general la ferma de la Nazarcea, confirma declinul.

Niculae Marghiol: "Erau viile 350 de hectare, erau pe productie 12-14 tone pe ha din 2002, dupa ce au preluat preotii au inceput sa se degradeze. Era un muscat otonel, un chardonnay, era vie cu potential, e de fapt o vie tanara, nu e vie batrana."

Din 2010, au stabiit procurorii, Arhiepiscopia Tomisului, condusa de Inaltpreasfintitul Teodosie a incasat subventii pentru o cultura de vita de vie care nu mai exista. E vorba despre o suprafata de peste 350 de hectare.

Ancheta procurorilor DNA a inceput in luna august cand au descins in ferma Nazarcea pentru a vedea cum stau lucrurile in realitate si nu doar pe hartie!

In teren, surpriza! Procurorii nu au gasit mare lucru, nici din livada si nici din vita de vie pentru care clericii au luat 1,2 milioane de lei ca subventie.

Niculae Marghiol, fost director ferma Nazarcea: "A taiat pomii si subventia a mers in continuare si a luat pana azi, cand am vazut ca a inceput sa taie din ele sa nu le munceasca si faceau acte de subventii, mi s-a parut ceva dubios. Stai, ma, frate, ca ceva nu e in regula. Mi-am pus demisia si am plecat!"

Cei de la agentia de plati si interventie pentru agriculura, de unde arhiepiscopia a incasat bani europeni ca subventii spune ca verificarile in teren sunt aleatorii.

Dan Burlacu, director APIA Constanta: "In 2013, cand a venit a fost esantionat la control, s-a prezentat echipa de ccontrol, echipa are masuratorile facute, are pozele facute."

Mai grav e ca odata cu declinul brusc al fermei localnicii si-au pierdut locurile de munca, anunta Stirileprotv.ro.

Niculae Marghiol, fost director ferma Nazarcea: "Oamenii care au muncit aici, loc de munca nu mai au. Aici era loc de munca pentru 100 de persoane! Le e teama sa vorbeasca, ca Teodosie e un om influent si le e frica ca se trezesc cu dosare penale!"

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.