Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IPS Teofan, la sfințirea Bisericii 'Sfânta Mahramă' din Iaşi: 'Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu'

basilica.ro
ips teofan manastirea stiubieni

„Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”, a subliniat IPS Teofan la sfinţirea Bisericii „Sf. Mahramă a Domnului” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Iaşi. Lăcaşul de cult a fost binecuvântat duminică, după 18 ani de la punerea pietrei de temelie.

Slujba a fost prezidată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, potrivit basilica.ro.

Pentru efortul depus în construirea bisericii, părintele paroh Necu­lai Dorneanu a primit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie conferită în Biserica Ortodoxă Română. Preotul co-slujitor Gheor­ghe Mihăilă a fost hirotesit iconom stavrofor, informează Ziarul Lumina.

În omilia sa, ierarhul a explicat că demnitatea de creştin este cea mai mare dintre toate cele lumeşti.

„Dumnezeu ne-a lăsat Biserica, ne-a făcut pe noi membri ai Bisericii. Oricâte demni­tăți, oricâte cariere am putea atinge în viață, nici una din ele nu poate fi mai importantă și mai mare, mai adâncă, mai înălțătoare decât aceea de a fi membru în Biserica lui Hristos, de a fi botezat în Biserica lui Hristos. Dumnezeu ne-a lăsat Biserica; noi, cei de față, împreună cu zidurile Bisericii, cu cei asemenea nouă, în viață sau care vor veni după noi, precum și cei care au fost îna­intea noastră, formăm Biserica cea mare a lui Hristos. În această Biserică auzim cuvântul Domnului «Nu plânge» sau «Tinere, ție îți zic: Scoală-te!» sau «Hristos vă va face liberi». Iar dacă Hristos ne va face liberi, cu adevărat liberi vom fi”.

„Biserica este izvorul vieții și al Învierii dacă în ea se află putere în cuvânt și în fapta iubirii. De aceea, ne luptăm ca bisericile noastre de zid, parte văzută a Bisericii celei mari, să fie frumoase în arhitectura lor, în picturile lor, în veșmintele lor, în cântările lor, pentru ca slava lui Dumnezeu să se arate prin ele. Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată în aer liber. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Byzantion” din Iași.

Biserica cu hramul „Sfânta Mah­ramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Iași, Protopopiatul Iaşi 2, a fost construită între anii 2003-2021.

Piatra de temelie a fost aşezată în ziua de 13 octombrie 2001.

Arhitectura bisericii este în formă de cruce. La intrare se află un pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc. Acoperișul prid­vorului este sprijinit pe patru coloane, care sunt împodobite cu piatră sculptată manual. Pictura este realizată în mozaic din piatră naturală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.