Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irak: Kurzii au distrus mii de case ale populaţiei arabe (Amnesty)

Kurdistan

Forţele kurde au distrus mii de case în nordul Irakului într-o aparentă tentativă de a deplasa populaţiile arabe, a informat miercuri Amnesty International într-un comunicat, potrivit AFP. 

Organizaţia neguvernamentală a afirmat că aceste distrugeri au avut loc după preluarea de către forţele kurde a unor zone controlate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) prezentă, din 2014, într-o vastă regiune a teritoriului irakian la nord şi la vest de Bagdad. 

Distrugerea şi furtul de bunuri au devenit o practică curentă în cadrul războiului contra SI, antrenând furia locuitorilor. 

"Forţele peshmerga ale guvernului regional din Kurdistan şi miliţiile kurde au distruse mii de case cu buldozerul, aruncându-le în aer sau incendiindu-le pentru a se răzbuna în urma presupusului sprijin" acordat SI de proprietari, a menţionat Amnesty International. 

"Forţele (din regiunea autonomă a Kurdistanului) par să desfăşoare o campanie deliberată pentru a deplasa cu forţa populaţiile arabe", a declarat Donatella Rovera, consilier pentru situaţii de criză al ONG-ului. 

"Faptul de a deplasa civilii cu forţa şi a le distruge deliberat casele şi bunurile fără justificare militară poate echivala cu crime de război", a mai spus ea. 

De asemenea, populaţiile civile care au fugit din faţa conflictelor au fost împiedicate să revină acasă. 

ONG-ul a strâns probe de "deplasări forţate şi distrugeri de locuinţe la scară largă" de către forţele kurde în provinciile Ninive, Kirkuk şi Diyala. 

Aceste provincii se află în exteriorul Kurdistanului, dar forţele kurde au preluat ori şi-au întărit controlul în anumite zone după fuga trupelor irakiene în cursul ofensivei devastatoare a SI din 2014. 

Liderii kurzi doresc să îşi extindă regiunea autonomă depopulând anumite zone de locuitorii lor arabi, însă Bagdadul se opune cu fermitate, fără să fie în reală măsură capabil să împiedice acţiunile kurzilor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.