Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran: Alte două persoane au fost ucise în timpul protestelor de după moartea tinerei Mahsa Amini

iranwire.com
Mahsa Amini

Două persoane au fost ucise în provincia Kermanshah din Iran în timpul protestelor împotriva morţii unei tinere arestate de poliţia moravurilor responsabilă cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei, a declarat miercuri procurorul din regiune, relatează AFP.

Comandantul poliţiei din Kurdistan, Ali Azadi, a anunţat de asemenea miercuri decesul unei alte persoane în provincie, potrivit agenţiei Tasnim.

În total, şase persoane au murit în câteva zile de proteste, potrivit unui bilanţ oficial, potrivit Agerpres.

"Din păcate, două persoane au fost ucise în timpul protestelor de ieri", a declarat miercuri procurorul din Kermanshah (vestul ţării), Shahram Karami, citat de agenţia de presă Fars.

Potrivit Reuters, un ofiţer de poliţie a murit pe fondul protestelor care au cuprins Iranul în ultima săptămână. Alţi patru membri ai serviciilor de securitate au fost răniţi în confruntări în oraşul Shiraz, sud-vest, a indicat agenţia de presă IRNA.

Într-un alt incident, un poliţist a fost incendiat în oraşul de pelerinaj Mashhad, nord-est, înainte ca alţi protestatari să intervină cu un stingător, a informat agenţia de presă Tasnim.

Furia a luat amploare de când autorităţile au anunţat vineri moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

"Suntem siguri că acest lucru a fost făcut de agenţi contrarevoluţionari, deoarece aceşti oameni au fost vizaţi cu arme neutilizate de forţele de securitate iraniene", a adăugat procurorul Karami. El a mai spus că 25 de persoane, inclusiv câţiva membri ai forţelor de poliţie, au fost rănite în timpul protestelor.

Ismail Zarei Koosha, guvernatorul Kurdistanului - provincia natală a tinerei Amini şi unde au început protestele - a declarat marţi că trei persoane au fost ucise în timpul protestelor din provincie, fără a preciza când.

Manifestaţii au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în 15 oraşe din Iran, inclusiv capitala Teheran şi alte oraşe importante, potrivit agenţiei de presă IRNA.

În a cincea noapte de proteste, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a făcut arestări pentru a dispersa mulţimile de până la 1.000 de persoane, a precizat agenţia.

Protestatarii au blocat străzile, au aruncat cu pietre în forţele de securitate, au incendiat vehicule ale poliţiei şi coşuri de gunoi şi au scandat sloganuri antiguvernamentale, a adăugat sursa citată.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, unde era în vizită cu familia, pentru că "purta haine necorespunzătoare", de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

După moartea ei, spitalul în care a fost tratată a scris într-o postare acum ştearsă de pe Instagram că Mahsa Amini era deja în moarte cerebrală când a fost internată.

Interpretarea strictă a Coranului de către Iran cere ca femeile să-şi acopere părul şi aproape toată pielea, cu excepţia feţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.