Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teheranul dă lecții de morală Franţei zguduită de proteste: 'În loc să creaţi haos în alte ţări, ar trebui să ascultaţi vocea poporului vostru'

Profimedia Images
proteste paris

Iranul a condamnat vineri ceea ce a calificat drept "reprimarea manifestaţiilor" în Franţa, după o nouă zi de proteste împotriva reformei pensiilor, joi, marcată de incidente violente şi sute de arestări, informează AFP, conform Agerpres.

Peste 450 de persoane au fost arestate şi "441 de poliţişti şi jandarmi" au fost răniţi joi, în timpul acestei zile marcate de violenţele cele mai grave de la declanşarea mişcării de protest, în ianuarie, a anunţat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin.

"Condamnăm în mod ferm reprimarea manifestaţiilor paşnice ale poporului francez", a reacţionat ministrul iranian al afacerilor externe Hossein Amir-Abdollahian, într-un tweet scris în franceză.

"Îndemnăm guvernul francez să respecte drepturile omului şi să se abţină să recurgă la forţă împotriva poporului ţării sale care îşi continuă paşnic revendicările", a adăugat Amir-Abdollahian.

Sfaturi pentru francezi

Mai devreme în timpul zilei, purtătorul său de cuvânt, Nasser Kanani, a îndemnat guvernul francez "să discute cu poporul său şi să-i asculte vocea".

"Nu susţinem distrugerile şi nici revoltele, însă ne menţinem opinia că, în loc să creaţi haos în alte ţări, ar trebui să ascultaţi vocea poporului vostru şi să evitaţi să faceţi uz de violenţă la adresa lui", a scris el pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt a făcut astfel aluzie la criticile exprimate în străinătate, inclusiv de către Franţa, faţă de represiunea exercitată în Iran în timpul manifestaţiilor ce au fost declanşate după moartea în detenţie, pe 16 septembrie, a tinerei kurde Mahsa Amini, care fusese arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor în Republica Islamică.

Revolte de amploare

Mai multe sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forţelor de ordine, au fost ucise şi alte câteva mii au fost arestate în timpul acelor manifestaţii, calificate de autorităţile iraniene drept "revolte" alimentate de Israel şi ţările occidentale.

Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit au impus mai multe serii de sancţiuni împotriva Teheranului pentru reprimarea contestării, iniţiată în special de femei.

"Cei care seamănă vânt culeg furtună", a afirmat Kanani. "Acest gen de violenţă contrazice faptul de a da altora lecţii de morală".

Preşedintele francez Emmanuel Macron, la originea acestei reforme ce prevede majorarea la 64 de ani a vârstei de pensionare, şi guvernul de la Paris rămân inflexibili în faţa manifestanţilor.

Mişcarea de contestare s-a amplificat după adoptarea reformei prin recurgerea la articolul 49.3, un articol controversat al Constituţiei franceze care a permis trecerea în forţă a textului prin Adunarea naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.