Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iran, țara scufundată în proteste / Bătută până la moarte de poliție pentru că a rupt fotografia liderului suprem

cloudfront.net
proteste-femei-iran

Protestele au continuat luni în tot Iranul, în timp ce forțele iraniene au continuat represiunea împotriva protestatarilor, anunță jpost.com.

O adolescentă iraniană de gimnaziu a fost bătută până la moarte după ce ofițerii de poliție au găsit o fotografie ruptă a fostului lider suprem iranian Ruhollah Khomeini într-unul dintre manualele sale școlare, a relatat duminică seară postul local de știri din provincia Sistan și Baluchestan Haalvsh.

Fata, identificată ca fiind Parmis Hamnava, se afla la școala sa din Iranshahr, în provincia Sistan și Baluchestan, când forțele de securitate au intrat în școală pentru a percheziționa cărțile elevilor, descoperind fotografia ruptă în manualul lui Hamnava. Potrivit lui Haalvsh, forțele de securitate au bătut-o crunt pe Hamnava în fața celorlalți elevi, iar aceasta a murit ulterior din cauza rănilor la spital. Incidentul ar fi avut loc săptămâna trecută.

Forțele de securitate ar fi obligat familia și profesorii lui Hamnava să promită că nu vor vorbi cu presa despre incident înainte de a le preda trupul acesteia pentru a o îngropa.

Agenția de știri Tasnim, afiliată la IRGC, a respins raportul, susținând că nu există o astfel de elevă în sistemul educațional iranian și că niciun elev nu a fost ucis în Iranshahr.

Pe fondul protestelor de amploare care au cuprins Iranul în ultimele șase săptămâni, forțele iraniene au reprimat violent protestatarii din Sistan și Baluchestan, în special în Zahedan, situat la nord de Iranshahr. Zeci de protestatari ar fi fost uciși de forțele iraniene în ultimele săptămâni în Zahedan.

Mai mulți adolescenți au fost uciși în timpul protestelor, fiind raportate multiple cazuri de protestatari adolescenți bătuți crunt sau chiar până la moarte de către forțele de securitate în tot Iranul.

Studenții din Iran continuă să protesteze

Studenții din întregul Iran au continuat să protesteze luni, în timp ce Iranul a pus sub acuzare peste o mie de protestatari, mulți dintre ei primind deja sentințe de închisoare sau chiar pedeapsa cu moartea. Printre acuzațiile aduse protestatarilor arestați se numără agresarea forțelor de securitate și incendierea proprietății publice.

Mulți studenți au primit, de asemenea, mesaje text prin care erau informați că au fost exmatriculați sau suspendați din universitățile lor din cauza participării la proteste și li s-a interzis să intre pe proprietatea universității. Sloganuri și pancarte împotriva suspendărilor au fost văzute la o serie de proteste studențești de luni.

"Dacă studenții sunt suspendați, universitatea va fi închisă", au scandat studenții de la Universitatea de Tehnologie Amirkabir din Teheran, în imagini distribuite pe rețelele de socializare. Studenții de la Universitatea Beheshti au fost văzuți în imagini partajate online scandând "Libertate, libertate, libertate".

Duminică, la Universitatea Al-Zahra din Teheran, studentele au scandat "Voi ucide, voi ucide, pe cel care mi-a ucis sora".

Familia și prietenii au marcat, de asemenea, funeraliile și cea de-a 40-a zi de doliu pentru o serie de protestatari, printre care unul pe nume Irfan Khazai și o tânără de 16 ani pe nume Sarina Saedi. La mormântul lui Khazai, protestatarii au scandat "moarte dictatorului", potrivit unor imagini distribuite de contul 1500tasvir.

Sâmbătă, comandantul-șef al IRGC, Hossein Salami, a avertizat că "astăzi este sfârșitul revoltelor" și le-a spus studenților să nu mai iasă în stradă. Salami a acuzat SUA și Israelul pentru revolte și a afirmat că studenții care protestează sunt influențați de acestea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.