Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a criticat vehement AIEA pentru că închide ochii la programul nuclear al Israelului

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Iranul a criticat vehement vineri atitudinea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pe care o acuză că şi-a pironit privirea asupra Iranului, dar închide ochii în privinţa programului nuclear al Israelului, inamicul declarat al Republicii islamice, potrivit France Presse.

Israelul este în general considerat ca singura ţară deţinătoare de arme nucleare în Orientul Mijlociu, cu circa 300 de ogive, însă statul israelian a refuzat mereu să confirme sau să infirme că ar dispune de astfel de arme.

"Tăcerea şi nebăgarea în seamă a programului nuclear israelian trimite un mesaj negativ semnatarilor Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP)", a transmis prin Twitter ambasadorul Iranului pe lângă AIEA, Kazem Gharibabadi.

"A fi semnatar al TNP înseamnă să accepţi cele mai stricte controale, în timp ce a fi în afara tratatului înseamnă a fi liber de orice obligaţii şi critici şi chiar să tragi foloase", a adăugat el, informează Agerpres.ro.

Diplomatul iranian a reacţionat astfel la un interviu al directorului general al AIEA, Rafael Grossi, publicat la 8 octombrie în revista Energy Intelligence.

Întrebat despre motivul pentru care AIEA dedică atât de multă timp programului nuclear iranian, trecându-l cu vederea pe cel israelian, Grossi a răspuns:"Relaţiile noastre cu Israelul sunt cele care există cu o ţară care nu a aderat la TNP, Israelul nu l-a semnat niciodată. Nu judec dacă este bine sau nu".

Iranul a semnat TNP în 1970, anul în care tratatul a intrat în vigoare, şi a negat întotdeauna că ar avea ambiţia să achiziţioneze sau să fabrice o bombă atomică, notează AFP.

Israelul, care nu a semnat niciodată tratatul, a avertizat în repetate rânduri că va face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare.

TNP invită naţiunile "să ajungă la o încetare a cursei înarmării nucleare şi să ia măsuri în sensul dezarmării nucleare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.