Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a împiedica noi atacuri aeriene în Yemen

AFP
Hodeida Yemen

Iranul a îndemnat vineri comunitatea internaţională să acţioneze pentru a împiedica noi atacuri aeriene în Yemen, după cele soldate joi cu cel puţin patru morţi, potrivit Médecins sans frontières (MSF), relatează AFP potrivit news.ro.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită, care intervine militar în Yemen în susţinerea forţelor proguvernamentale şi împotriva rebelilor huthi, susţinuţi de Teheran, a efectuat joi bombardamente aeriene vizând capitala yemenită, Sanaa, aflată sub controlul insurgenţilor.

MSF a anunţat cel puţin patru morţi şi 48 de răniţi, iar un medic de la un spital din Sanaa a evocat şase corpuri aduse la instituţia sa.

”Îndemnăm comunitatea internaţională şi organizaţiile de apărarea drepturilor omului să acţioneze potrivit angajamentelor pe care şi le-au asumat şi să împiedice prin toate mijloacele ca asemenea crime să se repete”, a scris într-un mesaj postat pe Telegram un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Moussavi.

Atacurile saudite au avut loc la două zile după un atac cu drone revendicat de huthi vizând un oleoduct saudi, dar atribuite de către Riad rivalului său iranian. Teheranul nu a răspuns acestor acuzaţii.

În schimb, Ministerul iranian de Externe a apreciat că puterile care furnizează armament coaliţiei militare din Yemen au ”o responsabilitate împărtăşită” în atacurile vizând Sanaa.

”Ţările care susţin forţele agresorului în Yemen trebuie să răspundă pentru faptele lor”, subliniază diplomaţia iraniană.

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită sunt cele două mari puteri rivale în Orientul Mijlociu.

Saudiţii sunt unul dintre aliaţii-cheie ai americanilor în regiune, iar administraţia preşedintelui american Donald Trump consideră Republica islamică drept cel mai rău inamic al său.

Riadul intervine militar în Yemen din 2015, după ce huthii au cucerit vaste porţiuni din teritoriul yemenit şi capitala Sanaa.

Rebelii huthi sunt susţinuţi politic de Iran, care respinge acuzaţii potrivit cărora le furnizează armament.

Războiul din Yemen s-a soldat cu zeci de mii de morţi, între care numeroşi civili, potrivit unor organizaţii umanitare.

ZARIF CERE LA BEIJING ”PAŞI CONCREŢI” ÎN VEDEREA SALVĂRII ACORDULUI DE LA VIENA

Pe de altă parte, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a îndemnat comunitatea internaţională vineri, la sosirea sa într-o vizită la Beijing, la ”paşi concreţi” în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear.

”Relaţiile economice ale Iranului trebuie să fie normalizate (...). Dacă membrii comunităţii internaţionale şi celelalte ţări membre ale (Acordului de la Viena), dar şi prietenii noştri ca China şi Rusia vor să menţină această realizare, ei trebuie să se asigure, prin paşi concreşi, că iranienii profită de beneficiile” prevăzute prin document, a pledat Zarif, potrivit unei înregistrări video postate de Ministerul iranian de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.