Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a numit Comandamentul Central al SUA drept o organizaţie teroristă

iran

Parlamentul Iranului a adoptat un proiect de lege marţi care cere guvernului să ia măsuri ferme pentru a răspunde „acţiunilor teroriste” ale forţelor americane, conform presei de stat, răspunzând astfel deciziei Washingtonului de a pune pe lista organizaţiilor teroriste Gardienii Revoluţiei, scrie Reuters, relatează News.ro.

Citește și: Un fost premier francez și soția sa au fost trimiși în judecată pentru deturnare de fonduri

Teheranul a răspuns la această decizie prin numirea Comandamentului Central al SUA (CENTCOM) drept o organizaţie teroristă iar guvernul american este considerat de iranieni ca un sponsor al terorismului.

„Proiectul de lege autorizează guvernul să ia măsuri ferme împotriva activităţilor teroriste ale forţelor americane care pun în pericol interesele Iranului”, a informat televiziunea de stat.

„Guvernul ar trebui să folosească măsuri legale, politice şi diplomatice ca răspuns la acţiunile americanilor”, se arată în reportaj.

Gărzile Revoluţiei, loiale liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei şi puse de SUA pe lista neagră a organizaţiilor teroriste pe 8 aprilie, reprezintă o forţă importantă în Iran care controlează cea mai mare parte a economiei şi are influenţă politică la Teheran.

Agenţia de ştiri semi-oficială a Iranului, Tasnim, a informat că 168 dintre cei 210 parlamentari prezenţi au votat în favoarea proiectului de lege.

Statele Unite şi-au consolidat luni campania de ”presiune maximă” asuora Iranului, inamicul lor numărul unu în Orientul Mijlociu, punând capăt derogărilor care permiteau unui număr de opt ţări să cumpere petrol iranian.

Preşedintele Donald Trump intenţionează astfel ”să aducă la zero exporturile” de ţiţei iranian şi ”să priveze regimul de principala sa sursă de venituri”, a anunţat Casa Albă.

După ce s-a retras în urmă cu aproape un an din acordul internaţional din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, considerat prea ”slab” de către Donald Trump, Washingtonul a reimpus în noiembrie sancţiuni economice dure Republicii islamice. El a ameninţat atunic cu măsuri punitive şi ţările care vor continua să facă schimbru comerciale cu Iranul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.