Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul a spânzurat nouă persoane: motivul e unul controversat

spanzuratoare

Iranul a spânzurat nouă persoane: motivul e unul controversat

Iranul a executat prin spânzurare nouă persoane condamnate la moarte pentru trafic de droguri, a informat marţi presa de stat, această ţară având una dintre cele mai mari rate de execuţie din lume, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Trei dintre ei au fost spânzuraţi "în ultimele zile" într-o închisoare din provincia nord-vestică Ardabil pentru "cumpărare şi transport de heroină şi opiu", a anunţat agenţia oficială iraniană de ştiri IRNA.

Ceilalţi şase au fost executaţi separat pentru trafic de "metamfetamină, heroină şi canabis", a adăugat IRNA, fără a oferi detalii.

Context

Iranul, care are una dintre cele mai mari rate de consumatori de opiacee din lume, este una dintre principalele rute pentru droguri către Europa şi Orientul Mijlociu din Afganistanul vecin, cel mai mare producător mondial de mac pentru opiu, o materie primă pentru heroină.

Autorităţile iraniene au lansat mai multe campanii de combatere a dependenţei şi traficului de droguri şi anunţă în mod regulat capturi mari de opiacee de contrabandă din Afganistan.

Date citate de Comisia ONU pentru Stupefiante (UNODC) în 2021 sugerează că 2,8 milioane de persoane au o problemă cu consumul de droguri în Iran.

În iunie, Amnesty International a raportat că cel puţin 173 de persoane au fost condamnate la moarte pentru infracţiuni legate de droguri în primele cinci luni ale anului 2023.

Potrivit ONG-ului, Iranul execută mai mulţi oameni pe an decât orice altă ţară, cu excepţia Chinei.

 

Grupul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, a declarat în noiembrie că Republica Islamică a executat peste 700 de persoane în 2023, cel mai mare număr din ultimii opt ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.