Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul amenință că va bloca Marea Mediterană

Business Insider
marea mediterana marea neagra

Un comandant din cadrul Gărzilor Revoluționare din Iran a declarat că Marea Mediterană ar putea fi închisă dacă Statele Unite și aliații săi vor continua să comită „crime” în Gaza, a informat sâmbătă presa iraniană, fără a explica cum se va întâmpla asta.

Iranul sprijină Hamas împotriva Israelului și acuză SUA că sprijină "crime israeliene din Gaza", unde bombardamentele executate de-a lungul mai multor săptămâni au ucis mii de oameni și au alungat majoritatea populației din casele lor. „Vor aștepta în curând închiderea Mării Mediterane, (Strâmtoarea) Gibraltar și a altor căi navigabile”, a declarat generalul de brigadă Mohammad Reza Naqdi, comandant coordonator al Gărzilor, potrivit agenției de presă Tasnim.

Gruparea proiraniană Houthi din Yemen a atacat în ultima lună nave comerciale care navighează prin Marea Roșie, ca răzbunare pentru atacul Israelului asupra Gaza, ceea ce a determinat unele companii de transport maritim să schimbe rutele. Casa Albă a declarat vineri că Iranul este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie. Iranul nu are acces direct la Marea Mediterană și nu este clar cum ar putea Gărzile să încerce să închidă accesul în zonă, însă Naqdi a vorbit despre „nașterea unor noi puteri de rezistență și închiderea altor căi navigabile”.

„Ieri, Golful Persic și Strâmtoarea Hormuz au devenit un coșmar pentru ei, iar astăzi sunt blocați... în Marea Roșie”, a spus Naqdi. Singurele grupuri din Marea Mediterană susținute de Iran sunt gruparea libaneză Hezbollah și miliția aliată Siriei, la capătul îndepărtat al mării de Gibraltar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.