Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul are un nou președinte: Marele favorit a câștigat

AFP
Ebrahim Raisi

UPDATE

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran din primul tur de scrutin cu peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate sâmbătă dimineaţă, relatează AFP.

Din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a obţinut "peste 17.800.000 de voturi", a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale, într-o conferinţă de presă la Teheran.

Anul acesta au fost convocaţi la vot peste 59,3 milioane de iranieni cu vârsta de peste 18 ani.

Fost magistrat, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, de asemenea un susţinător al unei linii dure pe plan extern, notează Reuters.

Astfel, noului preşedinte de la Teheran, figură marcantă a regimului teocratic iranian, îi va reveni sarcina de a relua negocierile începute la Viena privind relansarea acordului din 2015 care reglementează activităţile nucleare iraniene.

UPDATE

Iranienii şi-au ales un nou preşedinte din primul tur al scrutinului prezidenţial de vineri, a anunţat sâmbătă preşedintele în exerciţiu Hassan Rouhani, acreditând, chiar înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, ideea unei victorii a ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, principalul favorit al alegerilor, potrivit AFP.

"Felicit oamenii pentru alegerea lor", a declarat Rouhani într-un discurs televizat.

"Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar ştim deja cine a obţinut suficiente voturi în aceste alegeri şi cine este ales astăzi de popor', a adăugat el, fără a menţiona numele câştigătorului.

În mesaje difuzate pe Instagram, pe Twitter sau transmise de mass-media iraniene, cei trei contracandidaţi ai lui Raissi au recunoscut la rândul lor lor victoria acestuia.

Potrivit media de stat iraniene, numărarea voturilor continua sâmbătă dimineaţă. Cifrele privind participarea la vot şi rezultatele definitive urmează să fie făcute publice înaintea orelor prânzului (07: GMT).

Știrea inițială

Candidatul moderat la alegerile prezidenţiale din Iran, Abdolnasser Hemmati, fost guvernator al Băncii Centrale, l-a felicitat pe rivalul extremist Ebrahim Raisi pentru victorie, a transmis sâmbătă presa de stat, în timp ce Ministerul de Interne a precizat că voturile sunt încă numărate, relatează Reuters.

Milioane de iranieni au votat vineri pentru alegerea unui nou preşedinte. Trei dintre cei patru candidaţi pentru a-i urma lui Hassan Rouhani sunt extremişti.

Sondajele de opinie au sugerat că Ebrahim Raisi, cleric şiit conservator care conduce sistemul juridic, este favorit clar. Principalul lui rival este moderatul Abdolnasser Hemmati, fost guvernator al Băncii Centrale a Iranului.

Raisi, în vârstă de 60 de ani, a fost procuror mare parte din cariera sa. A fost numit în fruntea sistemului judiciar în 2019, după doi ani de când a pierdut alegerile în faţa lui Rouhani.

El s-a descris drept cea mai bună persoană pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a rezolva problemele economice ale Iranului. Totuşi, mulţi iranieni şi activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea privind rolul lui în execuţiile în masă ale prizonierilor politic din anii 1980.

„Sper ca administraţia dumneavoastră, sub conducerea liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei, va face Republica Islamică mândră, va îmbunătăţi traiul şi va asigura bunăstarea naţiunii”, a spus Hemmati într-o scrisoare, citată de presa iraniană.

Într-un discurs televizat, Rouhani l-a felicitat pe „preşedintele ales de popor”, fără a-l numi însă.

„Pentru că nu a fost anunţat oficial încă, voi amâna felicitările oficiale. Dar este clar cine a primit voturile”, a spus Rouhani.

Ministerul de Interne a anunţat că rezultatele finale vor fi transmise în cursul zilei de sâmbătă, numărarea voturilor fiind în derulare.

Şi alţi candidaţi l-au felicitat pe Raisi, care a fost sancţionat de SUA în 2019 după ce a fost numit de Khamenei şeful sistemului judiciar.

Sondajele sugerează că prezenţa la vot a fost scăzută, de 44%, faţă de alegerile prezidenţiale anterioare din Iran, în 2017, când s-au prezentat la urne 73% dintre persoanele cu drept de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.