Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul cere Turciei să nu complice situaţia din Siria

Iranul a făcut apel la Turcia "să nu complice şi mai mult situaţia" în Siria în urma unor afirmaţii ale şefului diplomaţiei turce care a acuzat aliaţii Teheranului că sunt vinovaţi de încălcări ale armistiţiului în această ţară, transmite AFP, conform agerpres.

"Remarcile neconstructive ale unor responsabili turci nu vor face decât să complice şi mai mult situaţia actuală şi să sporească problemele spre o soluţie politică la criza siriană", a declarat miercuri seară Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

Citeşte şi: Ankara DECAPITEAZĂ trustul din care face parte Kanal D. Alţi doi directori au fost arestaţi

Anterior, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu a transmis un avertisment regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi aliaţilor săi, Iran şi Rusia.

"Când ne uităm la cine comite aceste încălcări (ale armistiţiului), vedem că este vorba de Hezbollah, în special, de grupurile şiite şi de regimul" lui Al-Assad, a spus el, făcând apel la Iran "să pună presiune pe miliţiile şiite şi pe regim".

El a mai spus că, dacă aceste încălcări ale unor mişcări susţinute de Iran în Siria, printre care Hezbollah, nu încetează, procesul de negocieri prevăzut la sfârşitul lunii ianuarie la Astana sub egida Rusiei, Iranului şi Turciei "ar putea eşua".

Un înalt responsabil iranian, Alaeddine Bouroudjerdi, s-a aflat miercuri la Damasc unde s-a întâlnit cu Al-Assad şi a reînnoit sprijinul ţării sale pentru regim, conform presei oficiale.

Sprijinul militar rus, iranian şi al Hezbollahului pro-iranian a fost crucial în succesul din ultimele luni ale regimului în faţa rebelilor, în special la Alep.

Citeşte şi: Maduro se teme că va fi DESTITUIT şi îşi pune 'mâna dreaptă' în funcţia de vicepreşedinte

Zece grupuri de rebeli au anunţat luni îngheţarea participării la pregătirea negocierilor de pace de la Astana, după ce au acuzat regimul de încălcări ale armistiţiului intrat în vigoare la 30 decembrie.

Însă, conform purtătorului de cuvânt al diplomaţiei iraniene, "grupurile armate de opoziţie" - dintre care unele susţinute de Turcia - se află la originea încălcărilor "repetate" ale armistiţiului. El a cerut Ankarei "să ia măsurile necesare" pentru a opri aceste încălcări "şi să se abţină de la luări de poziţie false şi de la a-i acuza pe alţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.