Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul este în spatele războiului dintre Israel și Hamas? Strategia Teheranului de a sabota acordurile cu arabii

israel iran israel

"Moarte Israelului". "Israelul este condamnat, Palestina îl va cuceri". Strigătele de bucurie, cântecele, rugăciunile, aceleași invocații "Allah Akbar", "Allah este mare", care răsună în videoclipurile femeilor și copiilor israelieni ostatici în Gaza, umplu sala Parlamentului iranian care a deschis ședința de ieri, sărbătorind masacrele realizate de Hamas.

Deputații s-au adunat cu toții în centru pentru a se bucura. Reacțiile oficiale ale regimului de la Teheran sunt de felicitare a luptătorilor și generalului-maior Yahya Rahim Safavi, consilier militar al liderului suprem Ali Khamenei, care promite că va fi "alături de ei până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului", relateaza Il Messaggero citat de Rador Radio România.

Frontul regional pro-iranian, până la Hezbollah din Liban, laudă furtuna declanșată de aripa dură a palestinienilor. Pe străzile din Teheran au fost văzute chiar focuri de artificii, iar aceasta este doar confirmarea planului iranian de a muta deltaplanele dincolo de barierele din Gaza.

Observatorii internaționali subliniază că în prezent nu există dovezi că atacul de sâmbătă a fost planificat cu Ministerul Apărării iranian. Dar nimeni nu are nicio îndoială că în spatele agresiunii se află sprijinul politic, militar și tehnologic de zeci de ani al Ayatollahilor. Ar fi suficient videoclipul cu o dronă care lovește un tanc israelian, o imagine nemaivăzută până acum, care nu explică proviziile și antrenamentele Iranului.

Unii comandanți iranieni și-au justificat sprijinul pentru operațiunile din Gaza cu apărarea moscheii Al-Aqsa (Templul Muntelui), în centrul ciocnirilor care nu s-au încheiat niciodată cu forțele de securitate israeliene.

Dar problema politică substanțială este că procesul de apropiere dintre Israel și țările din Golf, care au implicat recent Arabia Saudită, era acum finalizat sub auspiciile Statelor Unite. În 1979 a revenit mai întâi Egiptului să normalizeze relațiile, în 1994 Iordaniei, apoi în 2020 Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au semnat "Acordurile Abraham" cu Israelul, dorite de Donald Trump, care revoluționase politica SUA în Orientul Mijlociu.

În septembrie, ministrul Turismului a fost primul membru al guvernului israelian care a vizitat Arabia Saudită, mergând la o conferință la Riad. Ambasadorul saudit la Amman a fost, în schimb, primul din Executivul său care a vizitat Cisiordania, ocupată de Israel în războiul din 1967. Şi acum, saudiții susțin că nu vor recunoaște sau nu vor stabili relații, până când Israelul nu va susține crearea unui stat palestinian.

Totuși, Mohammed bin Salman, prințul regent saudit, într-un interviu acordat "Fox News" luna trecută, a definit "pentru prima dată reală" perspectiva unei normalizări a relațiilor cu Israelul.

Un scenariu inacceptabil și periculos pentru Ayatollahi, care nu s-ar mai găsi doar în fața Israelului în pace cu Egiptul și Iordania, ci capabili să dialogheze, să facă afaceri și să conviețuiască cu Arabia Saudită și alte țări din Golf, hotărâți să încredințeze propria securitate scutului american.

Poate că războiul Hamas, care în anumite privințe poate părea sinucigaș, având în vedere reacția previzibilă a Israelului, și-a avut deja efectul politic. O relansare a cauzei palestiniene în lumea arabă și o modalitate eficientă de a împiedica dialogul dintre Bin Salman și Netanyahu.

Pe fundal există și războiul din Ucraina, Iranul fiind de partea Rusiei și în ceea ce privește proviziile militare. "Iranul a oferit orice fel de sprijin Hamas și lucrează cu Hezbollah", explică pentru "Adnkronos" Meir Litvak, un expert israelian în Iran.

"Deși nu sunt sigur dacă Iranul a fost implicat în pregătirea tactică a acestei operațiuni, a oferit sprijin militar. Și mai important este că lucrează cu Hezbollah în "unitatea arenelor", pentru a forța Israelul să se confrunte pe trei fronturi în același timp: Gaza, Cisiordania și Liban".

Litvak citează "contrabanda masivă de arme către Cisiordania, organizată de Iran în ultimele luni, ca parte a acestei strategii". Astfel, nu surprind cuvintele purtătorului de cuvânt al Guvernului iranian, Ali Bahadori-Jahromi, pe X: "Atacurile puternice ale Hamas împotriva Israelului au demonstrat că regimul sionist este mai vulnerabil ca niciodată și că tinerii palestinieni domină în lupta lor împotriva regimului".

Benjamin Netanyahu spune că este convins că apropierea de Riad nu va fi oprită de masacrele Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.