Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul îi critică în termeni duri pe americani pentru discuțiile pe care le au cu talibanii

Times of Israel
iran, racheta

Ministrul de externe iranian, Javad Zarif, a denunţat miercuri discuţiile americanilor cu talibanii privind încetarea războiului din Afganistan, apreciind că Washingtonul acordă prea mare greutate poziţiei lor, relatează AFP, informează Agerpres.

Citește și: Polonezii și germanii s-au enervat: au oprit importul de petrol rusesc din cauza calității slabe

Exprimându-se la New York, în marja unor reuniuni la ONU, ministrul a recunoscut că Iranul a deschis de asemenea un dialog cu talibanii, dar a considerat că presiunile americane pentru încheierea unui acord cu ei sunt ''în mod serios eronate''.

''Tentativele de a exclude pe toată lumea şi de a discuta numai cu talibanii au pus în dificultate guvernul, regiunea şi întregul mapamond fără a obţine nici un rezultat'', a spus Zarif, evocând anunţul recent privind o ofensivă de primăvară a talibanilor.

''Am fost primul care a spus că nu se poate face pace în Afganistan izolându-i pe talibani. Dar noi nu putem negocia viitorul Afganistanului cu talibanii, care nu reprezintă decât un segment al societăţii afgane şi nu ansamblul său'', a subliniat Zarif.

Luni, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, revine la Kabul şi Doha în încercarea de a relansa procesul laborios de pace cu talibanii.

Administraţia lui Donald Trump, hotărât în mod personal să întoarcă pagina acestui ''război fără sfârşit'', a început în vara lui 2018 discuţii directe inedite cu insurgenţii islamişti. La jumătatea lunii martie, Zalmay Khalilzad vorbea, la încheierea ultimei sesiuni de tratative la Doha (Qatar), despre ''adevărate progrese''.

Până acum, talibanii au refuzat să discute direct cu autorităţile afgane, pe care le consideră drept ''marionete'' ale americanilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.