Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul intenţionează să cumpere avioane de luptă multirol Su-35 de la Rusia

newsru.com
su-35

Iranul intenţionează să cumpere de la Rusia avioane de luptă multirol Su-35, a anunţat şeful forţelor aeriene militare, generalul Hamid Vahedi, citat duminică seara de o media locală, potrivit AFP și Agerpres.

"Achiziţia de avioane Suhoi Su-35 este luată în considerare de armata aeriană" a Iranului, a declarat generalul pentru Borna, o agenţie de presă afiliată Ministerului Sporturilor iranian.

SUA ameninţă cu sancţiuni severe toate ţările care fac comerţ cu forţele iraniene, în special cu Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - inclusă pe lista neagră cu "organizaţii teroriste".

De mai mulţi ani, Iranul şi Rusia poartă discuţii cu privire la livrarea către Teheran a unor avioane de luptă Suhoi Su-30, atrăgându-şi critici din partea Washingtonului.

"Achiziţionarea avioanelor Suhoi Su-30 nu mai este pe ordinea de zi", a indicat Vahedi, explicând: "Noi sperăm să cumpărăm în perspectivă avioane de vânătoare Su-35 de generaţia 4++", o versiune a modelului Suhoi Su-30 cu fuzelaj, motoare şi avionică modernizate.

Teheranul şi Moscova au încheiat în 2007 un contract pentru livrarea sistemului antirachetă S-300 rusesc, dar în 2010 Rusia a suspendat vânzarea, conformându-se unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la programul nuclear iranian.

În 2015, cu puţin timp înainte de încheierea unui acord internaţional privind programul nuclear iranian, Moscova a autorizat din nou livrarea S-300.

Ministerul iranian al Apărării declarase pentru mass-media locale în 2016 că ţara este de acum "în posesia sistemului strategic S-300".

Rusia a lansat la 9 august un satelit iranian de observare care, potrivit presei americane, ar putea fi utilizat de către Moscova pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina, o supoziţie respinsă de Teheran, conform agenţiei de presă menţionate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.