Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul îşi clamează 'victoria' în faţa lui Donald Trump. Președintele Hassan Rouhani: 'Măreţia Americii s-a năruit'

AFP
Hassan Rouhani Ali Khamenei

Iranul a afirmat miercuri că a repurtat o 'victorie' împotriva SUA, după respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei tentative de reimpunere a sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, aşa cum şi-ar fi dorit preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

'Naţiunea iraniană a obţinut un mare succes politic, juridic şi diplomatic la Naţiunile Unite. Această victorie îşi are temeiul doar în adeziunea şi rezistenţa poporului nostru', a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani într-o şedinţă de guvern.

'Măreţia Americii s-a năruit, la fel ca hegemonia mondială pe care credea că o are', a adăugat Rouhani în acest discurs difuzat de televiziunea iraniană.

În mai 2018, Donald Trump a retras în mod unilateral SUA din acordul internaţional nuclear încheiat la Viena între Iran şi şase mari actori internaţionali.

În virtutea acestui acord, comunitatea internaţională ridica o parte din sancţiunile adoptate împotriva Teheranului din cauza controversatului program nuclear, în schimbul garanţiilor iraniene- verificate de ONU - destinate să probeze că Republica islamică nu încearcă să se doteze cu armă atomică.

Prin retragerea din acest pact, Washingtonul a reimpus sancţiuni economice aspre împotriva Teheranului care au aruncat economia într-o recesiune severă din care ţara încearcă să iasă.

Ca ripostă la retragerea americană, Teheranul a renunţat progresiv, începând cu mai 2019, la cea mai mare parte a angajamentelor sale cheie luate la Viena.

Iranul afirmă că a acţionat în acest fel în cadrul acordului, dar Washingtonul, care dimpotrivă acuză Republica islamică de încălcarea acestuia, a întreprins o manevră - considerată excesivă - în Consiliul de Securitate în august, cu scopul de a reimpune Teheranului toate sancţiunile ONU ridicate prin acordul de la Viena, notează AFP.

Argumentul juridic al SUA, pe baza afirmaţiei că ele vor fi în continuare 'parte' a acordului pe care l-au denunţat, a fost respins de Consiliul de Securitate.

Denunţând 'încălcările' acordului de la Viena 'comise', potrivit lui, 'de către Iran', preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi în faţa Adunării Generale al ONU că Franţa, Germania şi Regatul Unit (părţi la acest acest acord) că nu au nicio intenţie de a face vreo 'concesie' Washingtonului în problema restabilirii sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

Rouhani nu a făcut miercuri nicio aluzie la declaraţia preşedintelui francez, mai remarcă AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.