Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul joacă la limită: mutare controversată, în plin control din partea ONU

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Iranul a mutat producţia de componente pentru centrifuge avansate, utilizate pentru îmbogăţirea uraniului, dintr-un centru de producţie controversat, la doar o lună după ce fusese de acord să permită agenţiei de supraveghere nucleară a ONU (AIEA) să reinstaleze camere de supraveghere acolo, a anunţat luni AIEA, transmite Reuters.

Măsura amplifică incertitudinea asupra activităţilor nucleare ale Iranului, în timp ce discuţiile indirecte dintre Teheran şi Washington privind salvarea acordului nuclear cu Iranul din 2015 se află într-o fază delicată, informează News.ro.

Puterile occidentale spun că au mai rămas doar câteva săptămâni înainte ca progresele realizate de iran în domeniul atomic să anuleze complet acordul.

Centrul de producţie de la complexul TESA Karaj a fost victima unui aparent sabotaj în iunie, pe care Iranul l-a pus pe seama inamicului său Israel, care a refuzat să comenteze.

Una dintre cele patru camere de supraveghere ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Karaj a fost distrusă în atacul rectiv.

Iranul le-a îndepărtat pe toate patru după incident, iar înregistrările camerei distruse încă lipsesc.

Puterile occidentale şi AIEA au cerut Iranului să-l descopere.

După un impas de luni de zile care ameninţa să distrugă discuţiile nucleare mai ample, Iranul a fost de acord să lase AIEA să-şi reinstaleze camerele acolo luna trecută.

”La 19 ianuarie 2022, Iranul a informat agenţia că intenţionează să producă tuburi de rotor de centrifugare şi burdufuri într-o nouă locaţie din Esfahan, în loc de la atelierul de producţie de componente pentru centrifuge din complexul TESA Karaj şi că agenţia îşi poate ajusta supravegherea şi măsurile de monitorizare în consecinţă”, se arată într-un raport confidenţial al AIEA, văzut de Reuters.

AIEA a emis un comunicat în care rezumă conţinutul raportului.

Ambele părţi au spus că AIEA a pus sigilii pe echipamentele de la Karaj şi şi-a îndepărtat camerele de acolo, adăugând că producţia la Karaj ”a încetat”.

Având în vedere că AIEA a fost ţinută departe de Karaj pentru atât de mult timp şi că filmările camerei rămân la Iran pentru moment, nu este clar ce s-a întâmplat exact la Karaj după incident şi dacă echipamentul care ar putea fi folosit pentru fabricarea de arme nucleare a fost secretizat, spun diplomaţii.

Iranul afirmă că vrea tehnologie nucleară doar pentru uz civil.

Inspectorii AIEA au instalat camere de supraveghere la centru de producţie din oraşul Isfahan pe 24 ianuarie, a declarat AIEA, adăugând: ”În aceeaşi dată, producţia de tuburi şi burduf pentru rotorul de centrifugă la acest nou atelier nu a început încă”. Raportul nu a spus de ce Iranul a mutat producţia la Isfahan din Karaj şi nici cum se compară cele două ateliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.