Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul lansează 'cu succes' primul său satelit militar, anunţă Gardienii Revoluţiei

www.defenseone.com
Satelit militar

Gardienii Revoluţiei - armata de elită a Iranului - au anunţat miercuri lansarea "cu succes" a primului satelit militar iranian, în timp ce Washingtonul acuză Teheranul că doreşte să-şi consolideze competenţele în domeniul rachetelor balistice prin intermediul lansărilor de sateliţi, potrivit AFP.

Satelitul, denumit Noor (Lumină, în persană - n.r.), a fost "lansat cu succes în această dimineaţă, miercuri 22 aprilie, de racheta Qassed din deşertul Markazi, în Iran", indică Sepahnews, un site internet al Gardienilor Revoluţiei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Donald Trump și Boris Johnson au ajuns la un acord: semnează marea înțelegere

"Primul satelit militar iranian, Noor, a fost lansat în această dimineaţă din centrul Iranului în două etape. Lansarea sa a fost un succes şi satelitul a ajuns pe orbită", a transmis televiziunea de stat iraniană, fără a intra în detalii despre tehnologia utilizată, potrivit Reuters.

Această lansare are loc într-un moment de înaltă tensiune cu SUA asupra programelor nuclear şi de rachete ale Teheranului şi după mai bine de patru luni după ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis la 3 ianuarie în urma unui atac cu dronă american la Bagdad.

Satelitul Noor se află pe o orbită la înălţimea de 425 de kilometri deasupra Pământului, se menţionează pe site-ul oficial al Gardienilor Revoluţiei, care mai spune că "această acţiune reprezintă o mare reuşită şi o nouă evoluţie în domeniul spaţial pentru Iranul islamic".

Citește și: Probleme pentru PNL: Scăderea în sondaje, dezbătură în şedinţa BPN (surse)

Această lansare survine la două luni după eşecul de la 9 februarie cu satelitul de observaţii ştiinţific, denumit Zafar (Victorie, în persană), aminteşte AFP. Tentativa lansării Zafar a intervenit cu câteva zile înainte de a 41-a aniversare a Revoluţiei islamice.

Acţiunea Teheranului a fost condamnată de Franţa, care consideră că Iranul a recurs la tehnologii "balistice" asemănătoare cu cele utilizate la transportul armelor nucleare. Parisul a cerut atunci Teheranului să-şi respecte "obligaţiile" internaţionale.

Anterior, SUA au avertizat împotriva programului spaţial iranian, calificând lansarea unei rachete destinate să plaseze pe orbită un satelit în ianuarie 2019 drept o "provocare" şi o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU. Această rezoluţie cere Iranului "să nu desfăşoare niciun fel de activitate legată de rachetele balistice concepute pentru a putea transporta încărcături nucleare, inclusiv lansări cu recurgerea la tehnologia rachetelor balistice", conform AFP.

Teheranul insistă că programul său spaţial este unul "paşnic" şi respinge afirmaţiile potrivit cărora acesta ar avea o dimensiune militară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.