Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul poate îmbogăţi rapid uraniu la 60% - Pentru o bombă atomică este nevoie de uraniu 90%

uraniu

Iranul poate îmbogăţi rapid uraniu la 60%, susţine directorul agenţiei nucleare a ţării, Ali Akbar Salehi, transmite sâmbătă dpa potrivit Agerpres.

"Am îmbogăţit uraniu la 20% într-o oră şi putem creşte nivelul la 60% în acelaşi interval de timp", a declarat Salehi vineri la televiziunea de stat.

Acesta a mai afirmat că Organizaţia iraniană pentru energia atomică a produs 25 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% în mai puţin de o lună şi lucrează la producerea a 1000 de centrifuge rapide.

Acordul internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015 prevede că Iranul poate îmbogăţi uraniu până la un nivel de sub 4%, pentru producerea unei bombe atomice fiind nevoie de uraniu 90%, menţionează dpa.

SUA s-au retras din acord în mai 2018 şi au reinstituit sancţiuni, în răspuns la care Iranul a renunţat la respectarea unora dintre obligaţiile asumate în cadrul acordului, iar criticii Teheranului susţin că republica islamică ar putea avea în câteva luni capacitatea de a construi o bombă nucleară.

Salehi a avertizat că Iranul va scoate o parte din camerele de supraveghere de la facilităţile sale nucleare, dacă Washingtonul nu ridică sancţiunile în următoarele trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.