Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul se așteaptă ca schimbul de prizonieri cu Statele Unite să aibă loc luni

france24.com
prizonier

Iranul speră că schimbul de prizonieri cu Statele Unite va avea loc luni odată cu confirmarea deblocării a şase miliarde de dolari din fonduri iraniene de către Coreea de Sud, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei, citat de France Presse.

"Sperăm să avem astăzi confirmarea transferului tuturor" bunurilor deblocate şi că "schimbul de prizonieri va avea loc în aceeaşi zi", a declarat Nasser Kanani în cadrul unei conferinţe de presă la Teheran, conform agerpres.

Schimbul trebuie să aibă loc în Qatar, care a servit drept mediator între Iran şi Statele Unite, două ţări ce nu întreţin relaţii diplomatice.

"Cinci prizonieri iranieni vor fi eliberaţi şi, în schimb, cinci cetăţeni americani închişi în Iran vor fi predaţi părţii americane la cererea lor", a precizat Kanani.

Dintre aceştia din urmă, "doi se vor întoarce în Iran, altul va merge într-o terţă ţară datorită prezenţei familiei sale în această ţară şi ultimii doi vor rămâne" în Statele Unite, potrivit acestuia.

Acest aranjament a fost anunţat la 10 august, ca parte a unui acord între Teheran şi Washington.

Cinci americani deţinuţi în Iran au fost apoi transferaţi în august din închisoare pentru a fi plasaţi în arest la domiciliu înainte de transferul lor în Qatar.

Printre aceştia se numără şi omul de afaceri Siamak Namazi, arestat în 2015 şi condamnat la zece ani de închisoare în 2016 pentru spionaj.

Printre cei cinci iranieni care urmează să fie eliberaţi de Statele Unite se numără Reza Sarhangpour şi Kambiz Attar Kashani, acuzaţi că "au deturnat sancţiunile americane" împotriva Iranului.

În ochii anumitor experţi, acest acord încheiat în urma unor negocieri foarte discrete demonstrează o diminuare a tensiunilor dintre Iran şi Statele Unite, dar nu prevede un posibil acord pe problema nucleară iraniană.

Negocierile conduse de europeni nu au reuşit în 2022 să reînvie acordul asupra programului nuclear iranian din 2015, muribund de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump.

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi este aşteptat luni la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.