Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul stârnește îngrijorări internaționale: și-a majorat cu 30% cantitatea de uraniu îmbogățit

Wikimedia Commons
Iran steag

Iranul a acumulat 43 kg de uraniu îmbogățit la 60%, adăugând astfel aproape 20 kg la rezervele sale făcute anterior, a informat luni publicația Bloomberg, citând un raport trimestrial al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică).

"În absența restricțiilor, Iranul a acumulat 43 kg de uraniu îmbogățit cu 60% - o creștere de 30% în ultimele trei luni", se arată în raport.

Presa occidentală notează că stocurile de uraniu îmbogățit din țară sunt acum de peste 18 ori mai mari decât limita stabilită în 2015. La 15 mai 2022, Iranul avea la dispoziție peste 3.800 de kilograme de uraniu îmbogățit. În același timp, Iranul continuă să îmbogățească uraniul la niveluri care depășesc limita de 3,67% prevăzută în acordul inițial. Țara are uraniu îmbogățit cu 60%, precum și uraniu îmbogățit cu 20%: Iranul are aproximativ 238 kg din acesta.

Într-un alt document al AIEA, care a fost, de asemenea, revizuit de Bloomberg, experții raportează că autoritățile țării continuă să blocheze ancheta privind originea urmelor de uraniu găsite într-o serie de instalații iraniene.

"Iranul nu a oferit o explicație care să inspire încredere din punct de vedere tehnic. Agenția nu poate confirma corectitudinea și caracterul complet al declarațiilor Iranului în conformitate cu acordul cuprinzător privind garanțiile nucleare", a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi.

În 2015, Iranul și "cele șase" țări - cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU și Germania - au încheiat Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), un acord nuclear conform căruia Teheranul trebuie să limiteze dezvoltarea programului său nuclear exclusiv în scopuri pașnice. Au fost conveniți parametri speciali, inclusiv nivelul de îmbogățire a uraniului, admiterea inspectorilor AIEA la instalațiile nucleare iraniene în schimbul ridicării pas cu pas a sancțiunilor. Fostul președinte american Donald Trump s-a retras unilateral din JCPOA în 2018 și a reluat sancțiunile anti-iraniene, determinând Teheranul să renunțe treptat la respectarea unora dintre termenii acordului.

Ulterior, din aprilie până în decembrie 2021, Iranul și o serie de puteri mondiale au purtat mai multe runde de discuții la Viena cu scopul de a restabili JCPOA. Statele Unite nu sunt direct implicate în ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.