Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul transportă masiv nestingherit pe Marea Caspică muniție și tehnică militară spre Rusia

ipis.ir
iran rusia

Iranul transportă masiv nestingherit pe Marea Caspică muniție și tehnică militară spre Rusia

Căile maritime împiedică Statele Unite să prevină cooperarea dintre Moscova și Teheran

Vasele rusești depozitează în porturi de la Marea Caspică obuze iraniene și alte muniții pentru a lupta împotriva Ucrainei. O serie de oficiali din Orientul Mijlociu afirmă că demersul ridică greutăți crescânde în fața Statelor Unite și a aliaților lor, care ar fi menite să îngreuneze cooperarea dintre Moscova și Teheran, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.

Occidentalii asistă neputincioși

În ultimele șase luni, o serie de vase au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie și peste 1 milion de alte muniții din Iran în Rusia, după cum reiese din declarațiile unor oficiali și dintr-o serie de documente examinate de The Wall Street Jorunal. Informațiile pe tema acestor transporturi au fost transmise Statelor Unite, după cum relevă o serie de persoane la curent cu problema.

Delegația Iranului la Națiunile Unite și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns cererii de a comenta situația. Consiliul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a refuzat și el să comenteze situația.

Statele Unite și aliații lor au căutat o serie de căi prin care să perturbe transferul de armament din Iran - o țară care, pentru armata rusă, a fost totodată un furnizor important de drone, după cum afirmă o serie de oficiali americani.

Intervenția americană aproape imposibilă

Potrivit oficialilor americani, Iranul a apelat mai ales la avioane-cargo ca să transporte arme în Rusia - o intervenție devenind absolut imposibilă. Iar niște operațiuni în Marea Caspică ar necesita un ajutor din partea unor foste republici sovietice de pe coastă.

La începutul acestei luni, viceamiralul Brad Cooper – șeful Flotei americane 5 din Bahrain, care a coordonat operțiunile internaționale menite să împiedice transportul ilegal de armament și de droguri din Iran în Golful Persic – a efectuat o vizită inopinată în Turkmenistan, pe țărmul Mării Caspice, după cum a anunțat comandantul Tim Hawkins, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale. Hawkins a precizat că amiralul a discutat o serie de probleme, inclusiv legate de adâncirea cooperării pentru a întări securitatea maritimă. El a refuzat să ofere și precizări vizând eventuale discuții legate de capturarea unor transporturi de armament din Marea Caspică.

O serie de oficiali din Orienul Mijlociu au afirmat că transporturile cele mai recente de armament prin Marea Caspică spre Rusia au plecat din Iran la începutul lunii martie, la bordul vasului Rasul Gamzatov, lung de peste 140 de metri, purtând numele unui scriitor devenit celebru în urma unui poem dedicat morții soldaților sovietici din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ce trimite Iranul

Potrivit oficialilor, vasul avea la bord 1000 de containere cu 2000 de obuze de artilerie, încărcătura nefiind raportată anticipat. Sky News a relatat și vești legate de alte transporturi semnalate între Iran și Rusia.

Datele difuzate până acum relevă faptul că (vasul) Rasul Gamzatov a părăsit portul iranian Bandar Asmrabad pe data de 8 martie și a sosit în Rusia, la Astrahan, după șase zile. Vasul a revenit în Iran spre sfârșitul lunii martie, iar mai apoi a plecat din nou spre Rusia după ce a stat în port doar o singură zi, potrivit informațiilor.

Vasul aparține celor de la MG-FLOT, o companie rusească cunoscută anterior sub numele de TransMotorFlot LLC. Anul trecut, compania a fost sancționată de Departamentul american al Trezoreriei (echivalentul Ministerului de Finanțe, n. red.), care a afirmat că 16 dintre vasele sale, inclusiv Rasul Gamzatov, transportau armament pentru Rusia. Compania nu a răspuns cererii de comenta problema.

Vara trecută, Rusia a cerut ajutorul Iranului după ce a suferit o serie de înfrângeri în fața forțelor ucrainene sprijinite prin armament și muniție venite din partea Statelor Unite și din partea aliaților din cadrul Organizației Tratatului Nord-Atlantic.

La început, Iranul a trimis Moscovei sute de drone cu explozibil, pe care Moscova le-a folosit în atacurile sale împotriva unor obiective civile și militare din Ucraina. În general, apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare dronele, iar în ultimele luni Rusia le-a folosit mai puțin frecvent.

O serie de oficiali din Orientul Mijlociu afirmă că, în afara dronelor, Iranul a acceptat să trimită Rusiei peste 300.000 de obuze de artilerie, obuze care au jucat un rol important în răzoiul la sol din estul Ucrainei.

Contractele prevăd cifre uriașe

Un document datând din septembrie 2022, văzut și de redacția WSJ, dezvăluie un acord între Ministerul iranian al Apărării și compania rusească JSC Rosoboronexport pentru peste 74.000 de obuze de artilerie care ar urma să fie vândute Rusiei contra sumei de $1.7 milioane. Rosobornexport nu a răspuns cererilor în vederea unui comentariu asupra problemei.

Administrația Biden a avertizat că o adâncire a relațiilor dintre cele două țări ar pune Ucraina în pericol. Statele Unite și NATO consideră războiul Rusiei din Ucraina drept o amenințare la securitatea mondială, mai ales la adresa țărilor din alianță aflate la vest de frontierele ruse. Dronele iraniene folosite de Rusia pentru a ataca Kievul, o capitală europeană, au sporit îngrijorarea capitalelor occidentale.

Anna Borșcevskaia, de la Institutul Near East Policy din Washington, afirmă că relațiile Iranului cu Rusia se îndreaptă treptat de la niște simple tranzacții la unele de ordin strategic.

„Rusia depinde acum de Iran pentru prima oară într-un context mai larg al relațiilor dintre Rusia și Iran”, afirmă ea. „Este o schimbare de importanță istorică”.

Cu luni în urmă, Statele Unite și alți aliați ai Ucrainei au avertizat că Iranul urmează să trimită în Rusia rachete balistice. Dar tranzacția nu s-a materializat până acum, după cum relevă o serie de estimări americane și străine.

Totodată. Rusia nu a trimis până acum avioanele sale de luptă de tip Su-35, pe care Iranul le dorește în vederea adâncirii relațiilor, după cum afirmă o serie de oficiali din Orientul Mijlociu. La începutul acestui an, oficialii iranieni au spus că se așteaptă ca primele avioane de acest fel să fie livrate pe la mjlocul lunii martie.

Potrivit unor oficiali din Orientul Mijlociu, în ultimele săptămâni, o delegație iraniană a vizitat o fabrică din estul Rusiei care produce avioane moderne de război. Oficialii afirmă că evenimentul ar putea fi un semnal care ar dovedi că acordul avansează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.