Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul trimite 20.000 de soldați de elită în Siria

sirian tinta

De fiecare dată când preşedintele sirian Bashar al-Assad a avut nevoie de ajutor în conflictul armat din ţara sa, Iranul i-a acordat un astfel de sprijin. La fel se întâmplă şi acum, guvernul de la Teheran trimiţând 20.000 de combatanţi în Latakia cu misiunea de a lansa o ofensivă pentru preluarea controlului asupra provinciei Idleb, cucerită de grupări armate conduse de Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida, scrie vineri publicaţia spaniolă ABC, citând surse arabe. 

Conform ziarului spaniol, cotidianul libanez As Safir, dar şi publicaţii apropiate regimului sirian, cum ar fi Sham Times, scriu despre 'o prezenţă militară iraniană şi irakiană în Siria fără precedent de la izbucnirea războiului'. Dispozitivul militar trimis în Siria este descris drept o mică armată alcătuită din şiiţi iranieni, irakieni şi libanezi, ce şi-a stabilit cartierul general în nordul provinciei Hama, unde se află linia cea mai avansată a armatei siriene. Arhitectul acestei desfăşurări de forţe ar fi generalul iranian Qassem Suleimani, din cadrul Gărzii Revoluţionare, unitatea de elită a forţelor militare iraniene. 

La fel ca în cazul armatei irakiene, nici cea siriană nu poate acoperi toate fronturile deschise. Provincia Hama este a doua regiune importantă pierdută de forţele Damascului, după Raqa, aceasta din urmă fiind sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic. Însă căderea Idlebului este o pierdere şi mai mare, pentru că acum este ameninţată provincia Latakia, ce are o importanţă strategică deosebită, întrucât cuprinde şi zona de coastă a Mării Mediterane, fiind în plus locul de origine al preşedintelui al-Assad şi al minorităţii alauite, comunitate religioasă şiită din care provine şi el. 

Pe de altă parte, desantul iranian se produce în timp ce gruparea Statul Islamic se confruntă la nord de oraşul Alep cu alte grupuri armate ale opoziţiei siriene. Miza acestor lupte este controlul graniţei cu Turcia şi accesul în acest al doilea oraş cel mai important al ţării, unde jihadiştii doresc să-şi extindă 'califatul'. 

Potrivit Washingtonului, deşi până în prezent armata siriană a fost în război deschis cu jihadiştii, în aceste lupte ar exista acum o alianţă de conjunctură între gruparea Statul Islamic şi armata siriană, aviaţia acesteia din urmă efectuând raiduri asupra combatanţilor care se confruntă în prezent cu jihadiştii. Totuşi, ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ce reprezintă opoziţia moderată siriană, contestă ideea unei astfel de alianţe şi afirmă că la ora actuală se dau lupte grele între trupele Damascului şi gruparea Statul Islamic în provincia Hasake (în nord-estul Siriei), unde s-a deschis un nou front. 

Coaliţia anti-jihadistă condusă de Statele Unite s-a reunit marţi la Paris, unde, în pofida criticilor exprimate de autorităţile irakiene cu privire la ineficienţa raidurilor aeriene asupra jihadiştilor ce controlează teritorii întinse în Siria şi Irak, subsecretarul american de stat Antony Blinken a încercat să evidenţieze rezultatul pozitiv al celor peste 3.000 de atacuri aeriene executate în ultimele luni împotriva poziţiilor grupării Statul Islamic, el subliniind că în urma acestor raiduri au fost ucişi circa zece mii de jihadişti.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.