Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iranul vrea asigurări din partea SUA că nu vor abandona niciodată acordul nuclear, dacă acesta va fi reactivat

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Iranul a afirmat luni că Statele Unite ar trebui să ofere garanţii că nu vor abandona din nou acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale, dacă discuţiile pentru relansarea acordului vor reuşi, transmite Reuters preluat de news.ro

Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite, care au stagnat în iunie după alegerea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, vor fi reluate pe 29 noiembrie, la Viena, pentru a găsi modalităţi de restabilire a acordului din 2015.

Acordul s-a erodat din 2018, atunci când fostul preşedinte Donald Trump s-a retras din aceasta şi a reimpus sancţiuni asupra Iranului, determinând Teheranul să încalce limitele impuse îmbogăţirii uraniului, în anul următor.

SUA ar trebui să demonstreze că au capacitatea şi voinţa de a oferi garanţii că nu vor abandona din nou acordul dacă discuţiile pentru relansarea acordului vor reuşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă virtuală.

Reluând poziţia oficială a Iranului, Khatibzadeh a spus că Washingtonul trebuie să ridice toate sancţiunile impuse Teheranului într-un proces verificabil şi ”să-şi recunoască vina în renunţarea la pact”.

Această poziţie este probabil să provoace îngrijorare în Statele Unite şi aliaţii săi europeni - Franţa, Marea Britanie şi Germania, care o consideră nerealistă şi doresc să reia discuţiile din iunie acolo unde au rămas, fără noi cereri.

Un diplomat occidental a spus că dacă Teheranul continuă să ceară cu adevărat o garanţie şi ridicarea completă a sancţiunilor, atunci înseamnă că Iranul nu este serios în privinţa discuţiilor.

Khatibzadeh a declarat că Ali Bagheri Kani, care este principalul negociator al Iranului în problema nucleară, va călători săptămâna aceasta, în calitate de ministru adjunct de Externe pentru afaceri politice, în capitalele a trei partide europene, pentru discuţii referitoare la pact.

O sursă diplomatică franceză, Bagheri Kani, s-ar întâlni marţi la Paris cu negociatorul principal al Franţei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a declarat că Bagheri Kani va fi la Londra joi.

”Vom îndemna Iranul să profite de oportunitate pentru a încheia rapid acordul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPoA)”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Londra va face presiuni pentru eliberarea imediată a cetăţenilor britanici deţinuţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.