Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ireal! Poliția Rutieră a sancționat, în ultimele luni, șapte șoferi orbi: Județul care are 78 de 'nevăzători' cu permis

Politia Română
politia rutiera

După ce a observat că 7 șoferi cu deficiențe de vedere, conform datelor oficiale, au fost amendați de către polițiștii rutieri pentru nereguli în trafic, Prefectura județului Olt a raportat situația către autoritățile legale. Câte alte persoane cu deficiențe de vedere mai dețin permis de conducere valid în județul Olt?

De obicei, atunci când un șofer suferă de deficiențe grave de vedere, acesta nu mai are dreptul de a conduce. Cu toate acestea, o situație neobișnuită a fost identificată de către Prefectura Olt, conform ProMotor.

În ultimul an, Poliția Rutieră a sancționat 7 șoferi care erau înregistrati ca având deficiențe de vedere semnificative în documentele oficiale. Mai precis, acești șoferi erau considerați orbi conform actelor.

Potrivit declarațiilor făcute de prefectul județului Olt pentru ProMotor, în ultimul an, Poliția Rutieră a sancționat 7 șoferi cu deficiențe de vedere. Aceștia au fost surprinși săvârșind diverse abateri în trafic, conducând autovehicule.

„Am aflat, cu surprindere, că în ultimul an, 7 șoferi care figurează în baza de date a primăriei ca fiind nevăzători, au fost sancționați contravențional de Poliția Rutieră pentru diverse abateri în trafic. Aceștia primesc indemnizație de handicap vizual major, dar au în continuare permis de conducere. Și circulă nestingheriți pe drumurile publice”, a declarat pentru ProMotor, prefectul de Olt, Mario De Mezzo.

Prefectura Olt a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) să inițieze o anchetă în această problemă. De asemenea, a trimis o cerere oficială către Inspectoratul de Poliție al județului Olt, solicitând verificarea tuturor șoferilor înregistrați în baza de date a DGASPC cu afecțiuni oftalmologice grave.

Ce abateri au comis

Conform datelor transmise prefecturii Olt, cei 7 șoferi „nevăzători” au depășit limita de viteză, au parcat neregulamentar sau nu au purtat centura de siguranță.

„Am aflat de la Inspectoratul de Poliție că unul a fost amendat pentru oprire neregulamentară. Altul, pentru că nu purta centura de siguranță, avea înmatricularea suspendată, a depășit limita de viteză și nici nu avea triunghi reflectorizant. Iar ceilalți pentru nepurtarea centurii de siguranță, lipsă documente, depășirea limitei de viteză sau defecțiuni la sistemul de iluminare al mașinii”, a mai declarat prefectul de Olt.

Câți ”nevăzători” au carnet de conducere în județul Olt

„În baza de date a DGASPC Olt sunt 78 de persoane cu handicap vizual de grad 1 sau 2 (grave și accentuate), care dețin permis de conducere. Acest lucru a fost confirmat de Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule. Inspectoratul de Poliție Județean ne-a informat că va derula verificări suplimentare în perioada imediat următoare”, a mai declarat Mario De Mezzo.

Principala suspiciune este că cele 7 persoane "nevăzătoare" au obținut în mod ilegal statutul de persoane cu handicap. În caz contrar, ar însemna că au condus în mod ilegal având deficiențe grave de vedere, punându-și astfel în pericol viața și pe cea a celorlalți participanți la trafic.

Aceeași suspiciune planează și asupra celorlalți 78 de "nevăzători" care încă dețin permis de conducere.

Toți șoferii trebuie să demonstreze că nu au probleme de vedere înainte de a obține permisul de conducere

Conform legislației, toți șoferii sunt obligați să demonstreze că nu au deficiențe de vedere înainte de a obține sau reînnoi permisul de conducere.

„Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central”, se precizează în normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.