Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda a decis: Căsătoriile gay sunt legale

Votanții irlandezi au optat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, într-un referendum a cărui rezultate indică o schimbare socială dramatică într-o țară tradițional catolică, au declarat sâmbătă miniștri guvernamentali și oponenți ai proiectului de lege.

Premierul irlandez Enda Kenny, de orientare democrat-creştină, a adus sâmbătă un omagiu miilor de tineri imigranţi care s-au întors în această săptămână pe insulă pentru a vota vineri în referendumul privind căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, informează EFE.

În condiţiile în care numărătoarea provizorie a voturilor indică o victorie comodă a celor care se pronunţă în favoarea căsătoriilor gay, Kenny a subliniat că decizia electoratului trimite totodată un mesaj comunităţii internaţionale cu privire la "leadership-ul progresist" demonstrat de Irlanda, prima ţară din lume care tranşează această chestiune printr-un referendum.

Analiştii sunt de părere că votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clară a propunerii făcute de guvernul de la Dublin, o coaliţie între conservatori şi laburişti, iar rata participării la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Pentru Kenny, catolic practicant, este "o dovadă de necontestat" că electoratul irlandez - care numără ceva mai mult de trei milioane de alegători - a luat foarte în serios această campanie. "Cred că din punctul de vedere al tinerilor, îndeosebi al acelora care au călătorit de peste tot doar pentru a desena un X pe o foaie de hârtie, se demonstrează valoarea pe care au acordat-o acestei chestiuni şi importanţa pe care au dat-o politicii", a spus premierul.

Vineri, în ziua votului, reţelele sociale s-au umplut de fotografii şi filmuleţe postate de utilizatori care veneau pe calea aerului, pe apă sau pe uscat în Irlanda ca să poată vota în referendum, fenomen nemaiîntâlnit până acum în această ţară.

Kenny, care a mărturisit că el însuşi s-a văzut nevoit să facă "o călătorie de autocunoaştere" pentru a accepta căsătoriile gay, a amintit că în ultimele săptămâni peste 60.000 de irlandezi s-au înscris pentru întâia oară în registrul electoral.

Pe de altă parte, detractorii căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex s-au declarat mândre că au putut să apere poziţia unei minorităţi "pe care nimeni nu o ascultă". Grupul "Mamele şi taţii contează" (MFM), unul dintre cele mai vizibile în timpul campaniei, a subliniat sâmbătă dificultăţile de care s-au lovit detractorii mariajului gay pentru a găsi adepţi în societatea irlandeză, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.