Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord, aflată în plin blocaj politic din cauza statutului său post-Brexit, se îndreaptă spre alegeri anticipate

Operation World
Irlanda de Nord UK

Irlanda de Nord, aflată în plin blocaj politic din cauza statutului său post-Brexit, se îndreaptă spre alegeri anticipate după ce o tentativă de mediere a ministrului britanic responsabil cu acest dosar a eşuat miercuri, transmite AFP.

Chris Heaton-Harris, ministrul responsabil pentru Irlanda de Nord în cadrul guvernului de la Londra, a discutat cu diferitele părţi pentru a le convinge să se înţeleagă asupra unui nou executiv, potrivit Agerpres.

În lipsa unui acord până vineri, Londra va trebui, în baza legii, să convoace alegeri anticipate în această provincie britanică.

Unioniştii, ataşaţi apartenenţei la Regatul Unit, refuză din februarie să participe la orice guvern. Ei cer abrogarea protocolului negociat între Londra şi Bruxelles în momentul Brexit-ului, care instaurează un statut vamal special pentru Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

Potrivit unioniştilor, aceasta aduce atingere integrităţii Regatului Unit, cu o frontieră vamală de facto separând Irlanda de Nord de insula Marii Britanii.

Într-o discuţie telefonică cu Heaton-Harris, liderul partidului unionist DUP, Jeffrey Donaldson, a spus că problema protocolului este 'departe' de a fi rezolvată.

'Nu văd cum alegerile anticipate vor ajuta. Dar suntem pregătiţi să ne lansăm în luptă', a declarat Donaldson, precizând că tocmai a aprobat propaganda electorală a formaţiunii.

În mai, ultimul scrutin local a condus, pentru prima dată în istoria centenară a teritoriului, la o victorie a republicanilor din Sinn Fein, favorabili unei reunificări a Irlandei.

În virtutea acordurilor de pace din 1998, care au pus capăt celor trei decenii de conflict între unionişti (majoritar protestanţi) şi republicani (majoritar catolici), executivul local trebuie împărţit între cele două comunităţi.

Lidera Sinn Fein, Michelle O'Neill, ar fi trebuit să devină prim-ministru, însă DUP şi-a menţinut boicotul.

În faţa crizei politice, Londra vrea să renegocieze protocolul, dar Bruxellesul nu acceptă decât modificări care ar permite reducerea perturbărilor în schimburile cu Irlanda de Nord.

Guvernul britanic a decis să legifereze unilateral pentru a-l modifica, cu riscul unui război comercial cu Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.