Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Irlanda de Nord are pentru prima dată mai mulți catolici decât protestanți

Ali Express
Irlanda de Nord

Irlanda de Nord are pentru prima dată mai mulți catolici decât protestanți, potrivit rezultatelor recensământului publicate joi.

Este o schimbare istorică pe care unii o consideră ca fiind de natură să contribuie la creșterea sprijinului pentru ca această regiune să se despartă de Marea Britanie și să se alăture unei Irlande unite, notează Reuters.

Schimbarea survine la un secol după ce a fost înființat statul Irlanda de Nord cu scopul de a menține o majoritate "unionistă" pro-britanică și protestantă, ca o contrapondere la noul stat irlandez independent, predominant catolic, din sud, potrivit Mediafax.

La acea vreme, împărțirea populației era de aproximativ două treimi protestanți și o treime catolici.

Datele recensământului din 2021, publicate joi, au arătat că 45,7% dintre respondenți se identifică acum ca fiind catolici sau au fost crescuți ca atare, comparativ cu 43,5% care se identifică ca protestanți.

În urmă cu un deceniu, recensământul arăta că protestanții erau mai numeroși decât catolicii, cu 48% la 45%, după ce pentru prima dată au scăzut sub pragul de 50%.

Specialiștii au prezis de mult timp că procentul se va schimba, catolicii fiind mai tineri și cu rate de natalitate mai mari, astfel că pot deveni majoritatea alegătorilor în decurs de o generație.

Un alt rezultat al recensământului a arătat că 43% dintre respondenți se identifică ca fiind britanici, în scădere față de 48% în urmă cu 10 ani, iar 33% se consideră irlandezi, în creștere față de 28%. Alți 32% au declarat că sunt nord-irlandezi. Oamenii au putut alege mai mult de o identitate națională.

Înainte de încheierea unui acord de pace în 1998, peste 3.000 de persoane au murit în timpul a trei decenii de lupte între militanții naționaliști irlandezi, în principal catolici, care căutau o Irlandă unită și care credeau că le va garanta drepturile, loialiștii protestanți pro-britanici și armata britanică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.